Skip to main content
gazdaságinformatika

Nagy bankok első nemzetközi kereskedelmi tranzakciója blokklánc segítségével

Szerző: 2016. november 7.No Comments

„Egy amerikai és egy ausztráliai bank, Commonwealth Bank of Australia, Wells Fargo & Co, a világon elsőként bonyolított le nagyobb összegű kereskedelmi tranzakciót – 35 ezer dollárnyi pamuteladás ellenértékét – úgy, hogy ehhez blokkláncot használt. A blokkláncot, amit legtöbbször a Bitcoin-transzferekkel asszociálnak, elosztott digitális főkönyveket vagy folyamatosan frissített tranzakciós listákat használ.
Az ügyletet az az R3 konzorcium hozta létre, amelyet az elmúlt évben hozott létre több mint 70 pénzügyi szolgáltató abból a célból, hogy közös platformot teremtsenek a bankok közötti közvetlen tranzakciókhoz. Ehhez a Dolgok Internetét is felhasználja, beleértve az okos eszközök igénybevételét is. A blokklánc jelentősen átalakíthatja a banki tranzakciók világát, növelve azok gyorsaságát, pontosságát és hatékonyságát. De ennél többről is van szó: a blokklánc-technológia használata a banki szektor egésze számára is komoly kihívást jelent, mivel nőhet a végpontok közötti egyenrangú, közvetlen (peer-to-peer, P2P) kapcsolatok súlya ezen a téren is – azaz a hagyományos baki szolgáltatások megkerülésével működő pénzügyi szolgáltatások alakulhatnak ki. A bankok bekapcsolódása ezért egyfajta megelőzést is jelenthet számukra az esetleges piacvesztéssel szemben.”

Forrás:
Major banks mark first-ever international trade using blockchain tech; Byron Kaye; Reuters; 2016. október 24. – az ismertetés Hegedűs Tamás munkája
Aussie Bank’s 7000-Mile Blockchain Experiment Could Change Trade; Emily Cadman; Bloomberg; 2016. október 23.
R3