Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldöntechnika

Új európai űrstratégia: ingyenes nyílt adatok az innováció és versenyképesség szolgálatában

Szerző: 2016. november 7.No Comments

„…Az űripar a társadalom és gazdaság szolgálatában
Most, hogy az uniós űrprogramok infrastruktúrája megfelelően kiépült, az űradatok piaci elterjedésének elősegítésére kell figyelmet fordítani, mind a magán-, mind a közszektorban. Az uniós űrprogramok további szolgáltatásokat nyújtanak majd, amelyek hozzájárulnak az olyan közös európai prioritások megvalósításához, mint a biztonság és a védelem, vagy az éghajlatváltozás elleni küzdelem. A Bizottság ösztönözni fogja a Galileo mobil eszközökben és kritikus infrastruktúrákban való alkalmazását, így javítva a távoli terülteken az összeköttetést. A szolgáltatások és alkalmazások fejlesztése céljából ágazati kezdeményezésű platformokon keresztül megkönnyíti az innovatív vállalkozások és startupok számára az űradatokhoz való hozzáférést.

Versenyképes és innovatív európai űrszektor
Európa űrágazatának szembe kell néznie a gyors, diszruptív innovációval, az újonnan megjelenő üzleti modellekkel és a növekvő globális versennyel, hogy megőrizze vezető szerepét. Az uniós finanszírozás az egységes piacon nagyobb mértékben fog az induló és fejlődő űripari vállalkozók felé irányulni. A Bizottság ösztönözni fogja a magánberuházások növelését az ilyen az innovatív induló vállalkozások számára, különösen az európai beruházási terv és az alapok leendő kockázatitőke-alapja keretében. Támogatni fogja az európai űripari központok és klaszterek létrehozását az európai régiókban…”

Forrás:
A Bizottság új űrpolitikájának célja, hogy az emberek mindennapi életét jobbá tegye és fellendítse Európa versenyképességét; Európai Bizottság; IP/16/3530; 2016. október 26.
New Commission space policy puts focus on improving people’s daily lives and boosting Europe’s competitiveness; Európai Bizottság; MEMO/16/3531; 2016. október 26.
Commission launches new space strategy; Európai Bizottság; 2016. október 26-28. (a stratégiai dokumentumok letölthetők)