Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

69. Kormányinfó: kohéziós források felhasználása, építésügyi szabályozás, e-közbeszerzések, háttérintézmények megszüntetése, közszolgálati fizetések

Szerző: 2016. november 12.No Comments

„…A kohéziós forrásokat Magyarország használja fel a legjobban
Lázár János az uniós pénzfelhasználást ért kritikákkal kapcsolatban hangot adott annak az álláspontnak, miszerint a kohéziós források és a bevándorlással kapcsolatos szolidaritás egymással nem függ össze.

Szerinte a kohéziós forrásokat Magyarország használja fel a legjobban és a leggyorsabban, a vitákat rendezendő azonban – ahogy korábban is többször – , szerdán egyeztetett a kormány és az Európai Bizottság (EB). Kijelentette: az EB konstruktívan viszonyult a kérdéshez. Úgy fogalmazott: a kritikák általában Magyarországról érkező feljelentésen alapulnak, és megjegyezte azt is: a legtöbb feljelentés Magyarországról érkezik Brüsszelbe.

Változás várható az építési szabályozásban
A közbeszerzési törvény parlament előtt lévő módosításáról azt mondta: nyitottak a civil, akár a nemzetközi civil szervezetek véleményére is azzal kapcsolatban. A szigorítást, az egyszerűsítést és a beruházások gyorsítását nevezte a változtatás céljának, valamint azt, hogy a közpénzeket a lehető legszigorúbb szabályok szerint, pontos elszámolás mellett használják fel. Lényege, hogy 1 millió forint felett csak verseny mellett használhassák fel a forrásokat, hogy nagyobb versenyt teremtsenek és kiküszöböljék a hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárásokat. Megjegyezte: a javaslat parlamenti vitájában szerinte az ellenzék szakmai észrevételeket nem tudott tenni.

Változás várható az építési szabályozásban – ismertette, miután számos építésszel tárgyalt a bevezetett új jogszabályokról. Mint mondta, mind a tervezőknek, mint a kivitelezőknek felelősségbiztosítással kell rendelkezniük a jövőben a tervek szerint.

Azok a városok részesülhetnek a Modern Városok Program megemelt 30 milliárd forintos támogatásából, amelyek programját már jóváhagyta a kormány – ismertette, hozzátéve: Orbán Viktor miniszterelnök eddig 18 városban járt.

Beszámolt arról, hogy a kormány mérlegelni fogja Grezsa István kormánybiztost javaslatait egy Kárpát-medencei óvodafejlesztési program indításáról, illetve bérkiegészítés bevezetéséről Kárpátalján a közművelődésben, a könyvtárakban, a színházakban, a szerkesztőségekben dolgozóknak. Hozzátette: magyar házakat építenek Kárpátalján.

Elmondta, végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni stratégiát hagy jóvá majd a kormány a stratégiai kabinet előterjesztésére. Ismertetése szerint jövőre újabb díjak és illetékek csökkennek és új statisztikai törvényjavaslatot is benyújtanak…

Kitért arra, hogy a stratégiai kabinet tárgyalt a Liszt Ferenc-repülőtér kötöttpályás összeköttetéséről. A cél az – mondta -, hogy belátható időn belül megvalósuljon a vasúti összeköttetés. Két lehetőséget ismertetett: a ceglédi vonal áthelyezését és egy ingajárat kialakítását. Közölte: az első javaslathoz uniós támogatást is igénybe lehetne venni, a két megoldás mindegyike 110-150 milliárd forintba kerülne.

[E-közbeszerzés] Lázár János elmondta, az e-közbeszerzéshez hárommilliárd forintot, Makovecz Imre építész életművének gondozásához pedig hétmilliárd forintot biztosít a kormány 2016 és 2017-ben. Hozzátette: Sopron történelmi belvárosának rekonstrukciójára kétszer másfélmilliárd forintot és egy 1,8 milliárd forintos azonnali támogatást hagytak jóvá.
[Háttérintézmények]
Közölte, gőzerővel zajlik a háttérintézmények megszüntetésével kapcsolatos munka; a kormány dönt majd a szövetkezeti hitelintézeti integráció hosszú távú stabil működéséről.

[Közszolgálati fizetések]
Szólt arról is, hogy nem tudnak több fizetést adni a közszolgálatban, de a szociális ágazat, illetve az önkormányzati tisztségviselők képviselőivel készek tárgyalni.

A kistelepülési polgármesterek fizetésének duplájára emelésével kapcsolatban született ötpárti megegyezésről közölte, a kormány még nem tárgyalta a javaslatot, de szerintük az összeférhetetlenségi szabályokat kellene először módosítani.
[3-as metró]
A 3-as metró felújításáról azt mondta: a 137 milliárd forintos támogatásról van kormányhatározat, a hatvanmilliárd forintnyi kezességvállalásról még nincs.”

Forrás:
Egy jobb világ közeledik az új elnökkel; Miniszterelnökség; 2016. november 10.