Az önkormányzatok finanszírozási rendszerének átalakítása beváltotta a hozzá fűzött reményeket

„Az önkormányzatok gazdasági önállósága nemcsak a települések fejlődésének egyik garanciáját jelenti, hanem a helyi közösség mindennapjait szolgáló közfeladat-ellátás felelősségét is takarja. Ehhez a kormány minden évben biztosítja a szükséges költségvetési forrásokat – hangsúlyozta Dr. Berczik Ábel, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára a XVII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferencia sajtótájékoztatóján, Egerben.

A helyi önkormányzati rendszer átfogó reformja a 2010-es évek elejére már nem tűrt halasztást. Miután a kormány megteremtette ennek jogszabályi feltételeit, véghez is vitte az átalakítást. Ennek részeként újragondolta az állami és önkormányzati feladatok körét, illetve ehhez kapcsolódóan a településen ellátandó közszolgáltatások központi finanszírozási rendszerét – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Korábban a legnagyobb probléma kétségkívül az volt, hogy önkormányzatok hatalmas mennyiségű adósságot halmoztak fel, ami komoly terhet jelentett a településeknek: számos esetben gyakorlatilag ellehetetlenítette a működésüket, további fejlődésüket. A kormány ezért a finanszírozási rendszer átalakítása mellett a felelősségteljes önkormányzati gazdálkodás megvalósítását tűzte ki célul. Az utóbbi években az önkormányzatok már nem tervezhetnek működési hiányt a költségvetésükben (ezt az elvet tükrözi a 2017. évi központi költségvetés is), az egyes adósságot keletkeztető, valamint kezesség-, illetve garanciavállalásra vonatkozó ügyleteikhez pedig előzetes kormányzati hozzájárulás szükséges. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az önkormányzatok adósságkonszolidációja, melynek eredményeként 2011 és 2014 között 1.370 milliárd forintos adósságot vállalt át az állam – emlékeztetett Berczik Ábel.

Az eddig tapasztalatok egyértelműen az igazolják, hogy sikeres volt az önkormányzati feladatellátás finanszírozási rendszerének átalakítása. A települések és a lakosság érdekeit szem előtt tartva finomította a kormány a helyi adóztatás jogszabályi feltételeit. Ezen túlmenően továbbra is kiemelten kezeli az önkormányzatok különféle fejlesztési beruházásaihoz kapcsolódó állami támogatások lehetőségét.”

Forrás:
Az önkormányzatok finanszírozási rendszerének átalakítása beváltotta a hozzá fűzött reményeket; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2016. november 8.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.