A közadat legyen közkincs!

„Közadatok megosztására fókuszáló pilotprogramba kezd a Lechner Tudásközpont. A weboldalba ágyazható, ingyenesen hozzáférhető tervezett adatbázis lehetővé teszi, hogy bárki könnyedén utánanézhessen építésüggyel és ingatlanokkal kapcsolatos adatoknak. A kezdeményezés kapcsán a Tudásközpont több nagy ingatlanportállal is együttműködést készít elő.

Az országos építőipari adatok gyűjtőhelyeként ismert Lechner Tudásközpont – mely többek között az elektronikus építési napló üzemeltetője is – korábbi hasonló próbálkozásainak sikerén felbuzdulva ismét a közadatok hasznosítása mellett foglal állást. Közadatok egyszerű hozzáférhetőségét biztosító pilot program megvalósítását tervezi, amely első körben ingatlanportálok bevonásával tesz elérhetővé a széles közönség számára építésüggyel és ingatlanokkal kapcsolatos adatokat.

A jövő új hajtóanyaga az adat – áll a nemzeti adatpolitikáról szóló, idén áprilisban megjelent Fehér Könyv első oldalán. A szakmai anyag külön kitér a közadatok másodlagos felhasználásának gazdaságélénkítő hatására is. Ennek nyomán lendült most akcióba a Lechner. A magyar GDP 20 %-át adó építőiparral kapcsolatos adatokat összegyűjtő Tudásközpont célja, hogy az adatok könnyen és térítésmentesen elérhetővé váljanak minden érdeklődő számára, ezért együttműködési javaslattal kereste meg az ország vezető ingatlanportáljait.

A körvonalazódó közös munka eredményeként olyan weboldalba ágyazott alkalmazásprogramozási felület létrehozását tervezik, amely független forrásból juttatná információhoz az adott ingatlan iránt érdeklődő lakásvásárlókat. Példaképpen, ha valaki lakást, házat szeretne vásárolni és kíváncsi arra, vajon a kiszemelt ingatlan rendelkezik-e energetikai tanúsítvánnyal, könnyen megtalálhatja az adathoz vezető widgetet egy ingatlanhirdetési oldalon. A segédprogram segítségével az is megtudható, milyen a keresett ház, vagy lakás besorolása. A hirdetési weboldalba integrált adatbázis használata a böngészőknek természetesen díjmentes, hiszen éppen ez a cél: a felhasználók könnyedén hozzáférhessenek a közadatokhoz ott és akkor, ahol amikor szükségük van rá.

Mi a widget? A widget valamilyen alkalmazáson belül futó hasznos segédprogram, amely megadott funkciót lát el. Az egyedi felépítésű pici szoftverek speciális célra tervezett, főként grafikus alkotóelemek, melyek feladata, hogy elérhetővé tegyenek egy webes szolgáltatást, vagy tartalmat. Widget például a meteorológiai alkalmazás ábrája, vagy a gmail postafiókok pirosszélű borítéka.

A pilotprogram sikeres tesztelése után további adatkörök bevonásával egyéb témákban is lehetőség nyílhat az adatok közkinccsé tételére.”

Forrás:
A közadat legyen közkincs!; Lechner Tudásközpont; 2016. november 14.
Elektronikus építésügyi opendata (webhely); Lechner Tudásközpont

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.