A digitalizáció régiós jövőjéről tanácskoznak Budapesten

„A jövő termelése egyértelműen a gyártási folyamatok digitalizálására épül, ami különleges innovációs alkalmazkodást és minden korábbinál gyorsabb válaszokat kíván a gazdaság szereplőitől – jelentette ki Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztérium által szervezett regionális digitális csúcstalálkozón tartott panelbeszélgetésen.
A miniszter hozzátette: térségünk versenyképességét erősíti, ha országaink együttműködnek az autonóm vezetés szabályozási és infrastrukturális területein, valamint az autófejlesztés és a beszállítói hálózatok bővítésében.

A panelbeszélgetés résztvevői – Varga Mihály, Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes, Dan Tok cseh közlekedési miniszter, Norbert Barthle, a német, valamint Viktor Stromček, a szlovák közlekedési tárca államtitkára – egyetértettek abban, hogy régiónk már most is Európa növekedési centrumának számít, ezért együttműködésünk a digitális gazdasági fejlődés terén különösen eredményes lehet.

A magyar tárcavezető kiemelte: a közös gondolkodás és közös munka a világgazdasági versenyben hosszú távon is fenntartható komparatív előnyöket jelenthet országaink számára. Varga Mihály a V4-ek közös fellépését szorgalmazza annak érdekében is, hogy a brüsszeli adminisztráció rugalmasabban reagáljon a gazdaság és technológia egyre gyorsuló változásaira.

Magyarországot nem éri felkészületlenül a digitális átalakulás – hangsúlyozta Varga Mihály, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar kormány kidolgozta, és elkezdte az újraiparosítás programja, az Irinyi Terv megvalósítását. Mint fogalmazott, elsődleges célunk ipari termelésünk növekedési lendületének fenntartása, illetve emelése.

Az innováció-vezérelt gazdaságra való átállás, az ipar fejlesztése, illetve a fejlődés támogatása elengedhetetlenül fontos kormányzati feladat, mivel a kutatás-fejlesztés, az innováció, a termelékenység emelkedése a növekedés fő hajtóereje. A termelés számára a megújulás egyértelmű előnyökkel járhat, ugyanakkor fel kell készülnünk azokra a kihívásokra is, amelyeket ez a folyamat például a munkaerő-piaci átrendeződés terén jelent – mutatott rá a tárcavezető.

Jaroslaw Gowin annak a véleményének adott hangot, hogy a Visegrádi 4-ek országainak a felzárkózás érdekében maximálisan ki kell használniuk a negyedik ipari forradalom kínálta esélyeket. A digitális versenyképesség erősítését nemzeti programok és régiós összefogás is segíthetik – tette hozzá a lengyel miniszterelnök-helyettes.

Az együttműködés első lépéseként Varga Mihály szándéknyilatkozatot írt alá a cseh, a szlovák és a lengyel közlekedési tárca képviselőivel az autonóm és összekapcsolt járművek közlekedés szabályainak összehangolásáról, valamint a határokon átnyúló forgalom digitális infrastrukturális feltételeinek megteremtéséről.”

Forrás:
A digitalizáció régiós jövőjéről tanácskoznak Budapesten; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2016. november 17.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, közigazgatás:külföldön, közigazgatás:magyar, technika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.