Az Európai Bizottság hozzákezdett a digitális pénzügyi világ szabályozásának kidolgozásához

„Nekiláttak megalkotni a jövő pénzügyi szabályozását, jövőre már látszani fog valami eredménye a fintech munkacsoport létének.

Fintech munkacsoportot hozott létre az Európai Bizottság – írja a Finextra. A csoportban megtalálhatók a digitális közös piac létrehozásán és a szabályozáson dolgozók, versenyfelügyeleti szakemberek és fogyasztóvédelmi szakértők is. A munkacsoportot a Pénzügyi Stabilitás, a Pénzügyi Szolgáltatások és a Tőkepiaci Unió Főigazgatósága és a digitális piacért felelős főigazgatóság irányítja majd.

A Bizottság szerint a 2017-es év során kezdődnek meg az egyeztetések a piaci szereplőkkel. “A mostani átalakulás érinti a már létező piaci szereplőket is és az új játékosokat is, mint például a fintech startupok és nagy internetes platformok. A kihívás az, hogy olyan alapokat teremtsünk, amely támogatja az innovációt is és jövőbiztos környezetet is hoz létre” – áll a Bizottság közleményében.

Készek erre a bankok?
A Bizottság nem csak ilyen megnyugtató, udvarias dolgokat adott ki. Valdis Dombrovskis alelnök arról beszélt, hogy a banki szektor egy része szemmel láthatóan nem rendelkezik a technológiai változás kiaknázásához szükséges tudással vagy léptékkel. Az európai bankoknak tudniuk kell élni a digitális innovációval, be kell építeniük az üzleti modelljükbe.

A részletek egyelőre kimerülnek ennyiben. A munkacsoport két vezetője még felsorolta, hogy a számítógépes feldolgozó és tárolókapacitás növekedtek, a számítási felhő, a blockchain technológia, a mesterséges intelligencia fejlődése vezetett a mostani helyzethez.”

Forrás:
Az Európai Bizottságnak is feltűnt a fintech forradalom; FintechRadar; 2016. november 17.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, informatika, jog, közigazgatás:külföldön
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.