Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Növekvő helyi adóbevétel a nagyvárosokban

Szerző: 2016. november 21.No Comments

„Miközben folyamatosan növekszik a hazai nagyvárosok helyi adóbevétele, több településen adócsökkentést indítottak el, illetve adókedvezményeket adnak a lakóknak. Mindezt jellemzően annak köszönhetően tudják megtenni, hogy új cégek telepednek le helyben, vagy a már működő vállalkozások bővítik kapacitásukat. Emiatt a települések több iparűzésiadó-bevételhez jutnak, és lehetőségeikhez mérten mérsékelhetik a lakosság terheit.

Évről évre emelkedik a nagyobb hazai települések helyi adóbevétele – derült ki a lapunknak válaszoló megyei jogú városok tájékoztatójából. Két évvel ezelőtthöz képest tavaly a városok egy részé­ben néhány százalék körül alakult a változás, de a növekedés mértéke több helyen – így Debrecenben, Dunaújvárosban, Hódmezővásárhelyen, Szolnokon és Szombathelyen – jelentősen meghaladta a tíz százalékot. Akadt egy olyan megyeszékhely, Zalaegerszeg, ahol 2015-ben másfélszer annyi helyi adót szedtek be, mint egy évvel korábban. Ennek az volt az oka, hogy több mint 1,1 milliárd forinttal növekedett az iparűzésiadó-bevétel, valamint 2015-től bevezették az építményadót. Ez már az első évben 605 millió forinttal gazdagította a bevételi oldalt, míg az összeg az idén megközelítheti az 1 milliárd forintot.

A városok tájékoztatójából kiolvasható az is, hogy a növekvő tendencia várhatóan idén is folytatódik. Dunaújvárosban október 31-ig 78 millió forinttal több helyi adót szedtek be (5,513 milliárd forint), mint ahogy előre kalkulálták (5,435 milliárd), de már Veszprémben is teljesítették az idei tervet. Emellett Kecskeméten is azt jelezték, hogy a helyi adóbevétel magasabb lesz, mint az előirányzott 9,54 milliárd forint.

Érdekes, hogy a pozitív előjelek ellenére a városok egy részében nem számítanak további helyi adóbevétel-növekedésre, abban bíznak, hogy csak a 2016-os szintet tartják. Az optimistább vezetésű településeken azt remélik, hogy a vállalkozásokat támogató intézkedéseknek köszönhetően további cégek telepednek majd le a városukban vagy a meglévő társaságok bővítenek, ami tovább növelheti az iparűzésiadó-bevételt. Az önkormányzatok lehetőségeik további javulását remélik attól is, hogy a turisztikai fejlesztéseik hatására az idegenforgalmiadó-bevételük is növekedhet.

Több önkormányzat jelezte lapunknak, hogy jövőre helyben várhatóan változnak a helyi adók. Hódmezővásárhelyen arról tájékoztattak, hogy jövőre a lakóingatlanok esetében kismértékben emelkedik az építményadó, e területen utoljára 2011-ben volt változás. Ugyanakkor döntöttek arról is, hogy a következő három évben nem emelkedik tovább ennek az adónemnek a mértéke. Hasonló változások és egyszerűsítések lesznek az egyéb építmények esetében is. – A telekadó differenciáltabb lesz, és jelentősen csökken az 1100 négyzetméter alatti beépítetlen és zártkerti művelés alól kivett területek adója – tették hozzá.
Kaposváron azt közölték, hogy az építményadó és a telekadó kismértékben csökken, míg a helyi iparűzési adónál új kedvezményt fogadtak el. Eszerint a vállalkozó az alapkutatás, alkalmazott kutatás vagy kísérleti fejlesztés közvetlen költsége tíz százalékának megfelelő összeggel csökkentheti az adóját. Rámutattak Kaposváron arra is, hogy a magánszemélyek kommunális adójánál jövőre tíz adóév időtartamra adómentességet biztosítanak a tízmillió forintos csoktámogatásra jogosult személyeknek a programban megszerzett ingatlanok esetében.

Pécsett a korábban meghozott döntéseknek megfelelően jövőre jelentősen csökken az albérleti célra lakásbérleti szerződéssel hasznosított lakások építményadójának mértéke. Emellett 50 százalékos adókedvezményt vehetnek igénybe az igazoltan 3 ezer munkaórát teljesítő önkéntes tűzoltók az életvitelszerűen lakott lakásuk építményadója terhéből. Veszprémben jövőre folytatódik az önkormányzat adócsökkentési programja, mérséklik a magánszemélyek kommunális adóját.”

Forrás:
Növekvő helyi adóbevétel a nagyvárosokban; Borsodi Attila; Magyar Idők; 2016. november 16.