Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatási informatikatársadalomtechnika

Okos város, kemény munka – Lechner Education – Mitől okos egy város?

Szerző: 2016. november 21.No Comments

„…Mitől okos egy város? összefoglaló címmel hallhattak izgalmas előadásokat az érdeklődők a smart city terület és a 3D három szakavatott képviselőjétől a Lechner Tudásközpont által szervezett LED – Lechner Education előadássorozat első állomásán november 15-én este. Az egyórás találkozót drónbemutató zárta.

Kulcsár Sándor, a Lechner Okos Város Központjának vezetője szenvedéllyel beszélt a valóságról, amivel a Smart Cityvel kapcsolatos ábrándok helyett találkoznak a területen tevékenykedő városok és szakemberek. Sokan hiszik azt, hogy ez a szféra IT fejlesztésekkel egyenlő, pár szenzor a városban és már kész is az okos település. A realitás azonban összetett és kemény munka, azért, hogy munkahelyteremtő, lehetőleg szabványos, megosztható és egymással együttműködni képes megoldásokat fejlesszenek, amelyek megkönnyítik a városlakók életét, hiszen ez volna a cél.

Rab Judit okos város szakértő olyan városokat mutatott be, ahol már működik a technológia, a közösség és a fenntarthatóság összhangja a helyi szokások figyelembe vételével és az „okosságot” nem csak egymástól elszigetelt kezdeményezések reprezentálják. Az előadás során megismerhettünk Koppenhága esővízgyűjtő rendszerének erényeit, illetve a New York-i High Line példáján keresztül láthattuk, hogy lakossági kezdeményezéssel hogyan alakítható közparkká egy használaton kívüli vasútvonal.

A Smart City technológiák és 3D városmodellek közös felhasználási területeiről dr. Sik András, a Térbeli Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője beszélt. Az előadásból többek között megtudhattuk, hogy az épületléptékű (BIM – Building Information Modelling) és térségi léptékű (GIS – Geographic Information System) adatok egységes kezelésével különböző részletezettség szintű (LOD – Level of Detail) épületmodellek mellett városmodellek is létrehozhatóak. Ezek számos olyan felhasználási módot tesznek lehetővé, amelyek a városok smart megoldásait segítik: felmérhetővé válik, hogy egy nagyobb esőzés után hol lenne szükség a víz elvezetésére, a benapozottsági térképpel pedig kiszámítható, hogy mennyi áram termelhető egy adott épületre telepített napelemekkel.

Az UAV-k megjelenése új lehetőségeket hoz a felmérési és tervezési munkában. A kamerával és lézerszkennerrel felszerelt drónok nem csupán az építészek munkáját segíthetik, hanem egy utcahálózat feltérképezését is lehetővé teszik. Az este zárásaként Deák Márton, a Lechner Tudásközpont távérzékelési szakértője bemutatta a lelkes látogatóknak, hogy hogyan repül egy DJI Phantom 4-es drón és hogyan néz ki a Lágymányosi Dohánygyár épületegyüttese 30-50 méteres magasságból.

Lechner Education
A LED, vagyis a Lechner Education a Lechner Tudásközpont előadássorozata. A prezentációs eseményen nemcsak izgalmas előadásokat hallhatók egy adott témában, hanem kérdezni is lehet az előadóktól. Az egyes alkalmakon olyan nemzetközileg is aktuális projekteket mutatunk be az érdeklődőknek, amik a jelenben meghatározzák, a jövőben pedig formálni fogják az épületeket, a településeket, az információs-technológiát és ezeken keresztül a magyar társadalom egészét.”

Forrás:
Okos város, kemény munka; Lechner Tudásközpont; 2016. november 16.