Skip to main content
közigazgatás: magyar

A fővárosban megszűnnek a nagy áruházak kormányablakai

Szerző: 2016. november 27.No Comments

„Megszűnnek a nagy áruházakban kialakított kormányablakok a főváros XI., XIII.,, és a XX. kerületében, kiváltásukra időközben már nagy befogadóképességű kormányablakok nyíltak – közölte a Rádió Orienten György István kormánymegbízott, aki az elektronikus ügyiratkezelési rendszer kiépítéséről is tájékoztatott.

A szakember elmondta, az elmúlt ciklusban megkezdett kormányablak projekt a véghez közeledik. Az ügyfélközpontok szakmai munkájára csak ritkán érkezik panasz, azonban némelykor az ügyintézést megelőző sorra kerülés idejét kifogásolják az ügyfelek. „Ezért az egyik legfontosabb feladatunk a várakozási idő csökkentése, mely érdekében különböző megoldásokon dolgozunk” – mutatott rá György István.

A fővárosban megszűnnek a nagy áruházakban kialakított kormányablakok a XI., XIII.,, és a XX. kerületben – mondta el a kormánymegbízott, rámutatva: ezek kapacitása meglehetősen szűkös. Kiváltásukra a kerületekben már nagy befogadóképességű kormányablakok nyíltak, melyek a bezárandó egységek munkatársaival és felszerelésével még hatékonyabbá tehetők.

Az első kerületi okmányiroda az utolsó, amely kormányablakká alakul, de november végén már ez is teszt üzemmódban működik. Emellett a XVII. kerületben korábban átadott Pesti úti ügyfélközpont kapacitását is megnövelik, első emeletének átalakításával, mely várhatóan szintén november végén már pilot üzemmóddal fog működni – ismertette a Rádió Orient vendége.

A projektből már csak a két nagy budapesti pályaudvaron tervezett kormányablak átadása van hátra. Ezek, bár impozáns környezetben fognak létesülni, de az már most is látszik, hogy területük nem fogja elérni az ügyfélfogadás szempontjából ideális nagyságot. A tapasztalatok szerint ugyanis azok a kormányablakok működnek a legjobban, ahol legalább 20-25 munkaállomáson tudják fogadni az ügyfeleket.
Ezek ennél kisebbek lesznek – ismertette a szakember…

Megerősítik a járásokat
Január elsejétől számos országos hatáskörű szerv és minisztériumi háttérintézmény szűnik meg, amelyek feladatrendszerét és létszámállományának akár 80 százalékát is a kormányhivatalok veszik majd át – ismertette a fővárosi kormányhivatal vezetője. Kifejtette: a fővárost 12 szerv megszüntetése érinti közvetlenül. Vannak, „amelyeket tokkal vonóval veszünk át”- mondta. Példaként a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalt és a Földmérési és Távérzékelési Intézetet említette. Budapest Főváros Kormányhivatala jövőre 5700 emberrel fog működni, közel ezer emberrel többel, mint jelenleg – vetítette előre György István, kiemelve:
„feladatunk, hogy a lehető legkisebb zökkenővel vegyük át az új hatásköröket és zavarmentesen, magasabb színvonalra fejlesszük tevékenységüket”.

Tolódnak a határidők
Január elsejével a területi közigazgatás új hatáskörrendszerrel fog működni, a megyék és a járások jelentős megerősítésével. Az elvárások nagyok, nemcsak a politika, de a szakma részéről is, a reális határidők azonban kissé hátrébb tolódhatnak. „Összességében 2-3 évre még szükség lehet a magyar közigazgatás eddigi legátfogóbb átalakításának lezárására – összegezte a szakember.”

Forrás:
A fővárosban megszűnnek a nagy áruházak kormányablakai; OrientPress; 2016. november 27.