Skip to main content
gazdaságinformatikatechnika

Számos városban tesztelik az okos mérési rendszert

Szerző: 2016. november 27.No Comments

„Gazdaságos energiafelhasználást támogató okos mérési hálózatot létesít a KOM Központi Okos Mérés Zrt. A kísérleti mintaprojekt keretében mintegy 60 ezer okos mérőórát helyeznek üzembe több vidéki városban és budapesti kerületben, köztük Józsefvárosban is. Ezek az eszközök szolgáltatják majd a lakosság és a cégek víz, gáz, távhő és áram fogyasztásáról az adatokat.

Az MVM Zrt. központjában tartott sajtótájékoztatón a közműszolgáltatók szakemberei mellett több város polgármestere és önkormányzati képviselője is megjelent.

Vöő Kristóf, a KOM Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az okos mérőórák a hagyományos mérőórákkal szemben nemcsak az aktuális fogyasztást mutatják meg, hanem az egyes tarifaidőszakokra lebontva a fogyasztás mértékét is tartalmazzák.

Mint mondta: az eszközökön tárolt adatok értelmezéséhez létrehoznak majd egy okos mérési központ, amelyben olyan számítógépes rendszereket, alkalmazásokat dolgoznak ki, amelyek segítségével a felhasználó egy internetes oldalon vagy az okostelefonján is kaphat információkat közüzemi fogyasztásáról.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára közölte, a mintaprojekt egy országos intelligens hálózati rendszer előkészítését, tesztelését szolgálja, továbbá az új rendszer segítheti a versenyképes növekedést, a csökkenő energiafelhasználást és a megújuló energetikai rendszerek elterjedését.

Vörös Tamás, Józsefváros önkormányzati képviselője a helyszínen lapunknak hangsúlyozta: a kerület igyekszik élen járni a smart megoldásokban, ezért is csatlakozott a kísérleti mintaprojekthez. Ennek keretében több önkormányzati bérházban, óvodákban, bölcsődékben és iskolákban, valamint önkormányzati intézményekben és a Polgármesteri Hivatalban is felszereltek okos mérőórákat.

A képviselő kitért a kerületben működő Smart City albizottságra is, amelynek feladata, hogy kidolgozza azokat a lépéseket, amelyekkel az okos megoldások a hétköznapokban is működhetnek a lakosság, a vagyongazdálkodás és városüzemeltetés területén egyaránt.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a sajtótájékoztatón ismertette a városban eddig megvalósított energiahatékonyságot támogató megoldásokat, valamint beszámolt arról, hogy az önkormányzati bérlakások jelentős része, mintegy 2000 háztartás vesz majd részt a mintaprojektben.

Nyíregyháza polgármestere, Kovács Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a település lakosságának majdnem a fele részt vesz a programban a távhőszolgáltatáson keresztül, amely 16 ezer háztartást jelent.

Okos mérőórákat Budapest III., IV., VIII., XIV., XVIII. kerületében, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, illetve Pakson és Pécsett szerelnek majd fel. A projekt keretében több mint 60 ezer készüléket helyeznek üzembe, ebből 20 ezer darab lesz az újonnan vásárolt, a fennmaradó részben pedig a meglévő mérőórákat alakítják át adatkommunikációs egység beépítésével. ”

Forrás:
Józsefvárosban is tesztelik az okos mérési rendszert; 2016. november 21.