Skip to main content
közigazgatás: magyarterületfejlesztés

Még idén 5 milliárdra pályázhat Pest megye

Szerző: 2016. november 28.No Comments

„A hátralévő bő egy hónapban még tetemes, 5 milliárd forintnyi pályázat kiírására számíthat a központi régió – közölte az OrientPress Hírügynökség kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A pályázati felhívások annak a 80 milliárdos kompenzációs keret terhére jelennek meg, amely összeget a Pest megyei fejlesztések céljára határozott meg a kormány idén júniusban. Az összegeket hat fejlesztési területen lehet majd felhasználni.

Noha már az egész keresztény világ az adventre készül, Pest megyei településeknek azért jó lesz résen lenniük. Az esztendő hátralévő egy hónapjában ugyanis még jelentős kormányzati források nyílnak meg számukra.

A nemzetgazdasági tárca szerkesztőségünk kérdésére megerősítette, hogy a Pest megyének szánt 80 milliárd forintos kompenzációs keret első pályázati felhívásai még ebben az évben meg fognak jelenni, 5 milliárd forint tervezett támogatási keretösszeggel.

Mint írják: „azt követően pedig a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatás felhasználásának feltételrendszeréről szóló 1517/2016. Korm. határozat 6. pontja szerinti ütemezésben tervezzük a további felhívások megjelentetését.” Az idézett, szeptember 23-i kormányhatározat szerint a kormány felhatalmazásából a Nemzetgazdasági Minisztérium idén 5 milliárd forintig vállalhat kötelezettséget Pest megyei fejlesztésekre, majd 2017-ben 25 milliárd, 2018-ban pedig további 50 milliárd forint értékben. Ezek alapján tehát 2018 végére sor kerül a teljes 80 milliárdos keret kiürítésére.

Kérdésünkre a tárca tájékoztatása kitért arra is, hogy a kormány döntése alapján hat fejlesztési területen lehet majd felhasználni a kiosztandó pénzeket:
(1) közvetlen vállalkozásfejlesztést szolgáló, a vállalkozások működési feltételeit és környezetét javító fejlesztések, (2) turizmus, mint stratégiai ágazat fejlesztése, (3) Pest megyei lemaradó térségek komplex fejlesztése, (4) a munkaerő mobilitását elősegítő közlekedésfejlesztés (belterületi utak, kerékpárutak, alacsonyabb rendű utak fejlesztése), (5) önkormányzati közfeladat-ellátás infrastrukturális feltételeinek javítása, (6) települések infrastrukturális ellátottságának javítása.

„Ezen túlmenően érvényesíteni kívánjuk azt az elvárást is, hogy a támogatás legalább 60 százalékának gazdaságfejlesztési célt kell szolgálnia. Az egyes fejlesztési területeken belül a konkrét felhívások tartalmi kereteire, illetve időbeni ütemezésükre a Pest Megye Önkormányzata tesz javaslatot„– fűzték hozzá. Leszögezték: a 80 milliárd forintos támogatási keret Pest megye 2014-2030 közötti területfejlesztési koncepciójának, illetve 2014-2020 közötti területfejlesztési programjának a megvalósításához nyújt célzott pénzügyi támogatást. Az egyes projekteknek megyei területfejlesztési tervekhez való illeszkedése fontos értékelési szempont lesz a támogatási kérelmek értékelése során. Mivel a helyi önkormányzati fejlesztési terveknek illeszkedniük kell a megyei tervdokumentumokhoz, a támogatási keret értelemszerűen a helyi tervek megvalósításához is hozzá fog járulni.

Mint ismeretes a 2014-2020-as uniós ciklusban meglehetősen kevés EU-pénz érkezhet a fővárost és Pest megyét is magába foglaló Közép-magyarországi régióba. Ennek oka, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében – Budapest hatása miatt – a közösségi átlag fölött áll, ezért 2015-2020 között nem jogosult olyan mértékű és feltételrendszerű európai uniós támogatásokra, mint a közösségi átlag 75 százaléka alatti – köztük a többi hat magyar – régiók.

Ez a kedvezőtlen finanszírozási helyzet tette indokolttá, hogy Pest megye hivatalosan kezdeményezze Budapestről való leválást, amit Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése 2015 őszén egyhangúlag ki is mondott.”

Forrás:
Még idén 5 milliárdra pályázhat Pest megye; OrientPress; 2016. november 24.