Skip to main content
közigazgatás: magyar

Szervezett csalási kísérlet történhetett a vidékfejlesztési uniós keret terhére kiírt, mikrovállalkozások létrehozását célzó pályázatoknál

Szerző: 2016. november 28.No Comments

„Több mint százmilliárd forintnyi igénylést jelentettek be csütörtök estig az alig 14 milliárdos kerettel, mikrovállalkozások létrehozására meghirdetett pályázaton.

A vidékfejlesztési uniós keret terhére kiírt, mikrovállalkozások létrehozását célzó pályázatokat péntek estig lehet benyújtani, az eljárást a jelentős és visszaélésgyanús túligénylés miatt zárja le a Miniszterelnökség – számolt be a Világgazdaságnak Kis Miklós Zsolt .

A vidékfejlesztési államtitkár szerint a kiírónak az tűnt fel, hogy a 13,9 milliárdos keretre már közel 100 milliárd forintnyi igény érkezett be, és több mint gyanús volt az, hogy egyes pályázatírók a szűk határidőn belül 50-100 tendert is benyújtottak. Pedig a minimális elvárás az, hogy az igényléshez helytálló üzleti terv is szükséges, ennek figyelembevételével pedig képtelenség, hogy egy-egy személy a kiírástól számított rövid időn belül ilyen sok megalapozott üzleti tervet tudna kidolgozni. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vidéki kirendeltségeitől is olyan visszajelzés érkezett, hogy azt tapasztalták, tömegesen és láthatóan szervezetten kérik regisztrálásukat olyan személyek, akikről a helyiek pontosan tudják, képtelenek lennének önálló vállalkozás vitelére vagy épkézláb üzleti terv kigondolására. Mindez arra enged következtetni – tette hozzá Kis Miklós Zsolt –, hogy egy jól körülhatárolható pályázatíró maffia próbálhatott rákapcsolódni a kiírásra.

Tájékoztatása szerint miután értesültek a gyanús esetekről, azonnal úgy döntöttek, leállítják a kiírást. Az elbírálás során külön vizsgálják majd a nagyszámú pályázatot benyújtó pályázatírók munkáit, és igyekeznek kiszűrni azokat, amelyekben az üzleti tervek nagyfokú egyezőséget mutatnak. A Miniszterelnökség emellett vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy ismeretlen tettesek ellen feljelentést tegyen, jelentősen nagy értékben elkövetett költségvetési csalás előkészítésében való részvétel miatt. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása” című pályázatra a vidéken élők 2016. október 24-től kezdhették meg támogatási kérelmeik benyújtását. A kiírás ilyen formában való megjelentetéséhez az unió ragaszkodott, a magyar fél pedig a lehető legalacsonyabb kerettel tette közzé a felhívást, éppen azért, mert csökkenteni kívánta az esetleges visszaélés esélyét.”

Forrás:
Szervezett csalási kísérlet történhetett; Világgazdaság Online; 2016. november 25.