Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Hamarosan közzéteszi az azonnali átutalási rendszer modelljét a Magyar Nemzeti Bank

Szerző: 2016. december 2.No Comments

„December 15-én ismerteti a jegybank a magyar azonnali átutalási rendszerre vonatkozó elképzeléseit, és épít hozzá infrastruktúrát is – mondta a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi igazgatója a T-Systems konferenciáján. Bartha Lajos kifejtette: a modern pénzforgalmi infrastruktúrához bármely bank, illetve pénzügyi szolgáltató kapcsolódhat.
„Azt fogjuk elvárni, hogy az átutalás alapú fizetések Magyarországon másodpercek alatt menjenek végbe, és ezek a fizetések éjjel-nappal, tehát nemcsak a jelenlegi 7:30-tól délután 5 óráig terjedő időszakban. Ez egy kicsit forradalmasítani fogja azt gondolom a gondolkodást ezen a területen, és majd nagyon sok embernek az együttműködését fogja igényelni. Mi meg fogjuk ehhez építeni a központi elszámolási és kiegyenlítési rendszert” – közölte Bartha Lajos.

Az elektronikus fizetések terjedését azért ösztönözte eddig is a jegybank, mert az csökkenti a fekete és szürke gazdaság méretét, és a készpénz használata egyébként jóval drágább mindenki számára, mint az elektronikus utalások.”

Forrás:
Hamarosan kiderül, milyen lesz az azonnali átutalási rendszer; Panulin Ildikó; InfoRádió; 2016. december 12.