Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Nemzeti Adóstratégia készül, melynek fókuszában az egyszerűsítés és az adócsökkentés áll

Szerző: 2016. december 2.No Comments

„A vállalkozások adózással töltött idejének jelentős csökkentését célozza az a Nemzeti Adóstratégia, amelyen jelenleg dolgozik a gazdasági a tárca – emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Deloitte Növekedési Konferenciáján tartott beszédében.
Varga Mihály szerint 2017-től érdemi, pozitív lökést adhat a gazdaságnak a bérmegállapodás, a munkáltatói adóterhek jelentős – két év alatt akár 7,5%-os – csökkentése és az egyszámjegyű társasági adó.

Az adózással töltött órák száma Magyarországon nemzetközi összehasonlításban rendkívül magas. A gazdasági növekedésében és a versenyképesség javításában az adórendszernek kiemelkedő szerepe van, ezért dolgoztuk ki a Nemzeti Adóstratégiát – jegyezte meg a nemzetgazdasági miniszter. Nagyon időszerű például a jelentős bevételt nem generáló adónemek eltörlése és a hasonló alapot terhelő adók összevonása.

Minden bevallást megvizsgálunk, leegyszerűsítünk, és ahol csak lehet a bevalláskészítés terhét is átvállalja az adóhivatal – fejtette ki Varga Mihály. Jövőre például a magánszemélyek szja-bevallását az adóhatóság készítheti, 2018-tól pedig a NAV – a rendelkezésére álló adatok alapján – jövedéki adóbevallás-tervezet küld az érintetteknek.

A tárcavezető a jövő évi változások közül kiemelte azokat, amelyek nemcsak több pénzt hagynak a vállalkozásoknál, hanem jelentős adminisztrációcsökkentéssel is járnak. A kisvállalkozásokat segíti az, hogy jövőre kétszeresére nő a kisadózók (katások) bevételi értékhatára, ez a konstrukció így még több kisvállalkozó számára válik vonzóvá. Már 12 millió forintos éves bevételnél is választható a térség legegyszerűbb adófajtája.

A kormány támogatja a gyors növekedésű középvállalkozásokat és a startupokat is. Duplájára, vagyis 1 milliárd forintos bevételre emelkedik jövőre a „kisvállalati adó”-t választó cégeknél a KIVA alanyiság megszűnését eredményező értékhatár. A startup cégekbe fektető vállalkozások adókedvezménye révén mintegy 40-60 milliárd forintnyi tőkéhez juthatnak a kezdő innovatív vállalkozások – részletezte a kedvezményeket a nemzetgazdasági miniszter.”

Forrás:
Nemzeti Adóstratégia fókuszában az egyszerűsítés és az adócsökkentés; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2016. december 1.