Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Az elektronikus közműegyeztetés (e-közmű) elterjesztésének felgyorsításáról döntött a Parlament

Szerző: 2016. december 4.No Comments

„Az elektronikus közműegyeztetés felgyorsítás érdekében az Országgyűlés 2/3-os támogatással elfogadta 2016. évi CXX. törvényt, amely az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalról szóló 2013. évi XXII. törvény módosításáról szól.

Az elektronikus közműegyeztetés (e-közmű) rendszerének teljes körűségét és hatékonyságát kívánja elősegíteni az elfogadott törvény. Az e-közművel a Kormányzat arra törekszik, hogy a lehető legteljesebben ábrázolja a Magyarország területén futó közműveket. Egy, az adatok teljességét tartalmazó rendszerhez hozzá lehet kapcsolni az e-közműt, amely valódi előrelépést jelentene a jelenlegi, nehézkes és időigényes egyeztetési folyamathoz képest.

A hatékony közműegyeztetés megvalósításához teljes körűvé kell tenni az e-közműhöz való teljes regisztrációt és adatszolgáltatást. Ennek érdekében törvényi szintű ellenőrzési és szankcionálási előírásrendszer beiktatására kerül sor. Cél, hogy a jogszabályi felhatalmazások révén ellenőrizhetővé váljon, hogy a közművezeték-üzemeltetők regisztrált felhasználói-e az e-közmű rendszernek, illetve megvalósították-e az e-közmű adatszolgáltatást. A törvénymódosítással a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a kötelezés érvényesítésére szankciós hatáskört kaptak.

Becslések szerint az intézkedés következtében éves szinten a beruházók mintegy1,1 milliárd Ft adatszolgáltatási díj befizetésétől mentesülnek.”

Forrás:
Közműegyeztetés gyorsításról döntött a Parlament; Miniszterelnökség; 2016. december 1.