Skip to main content
egészségügyközigazgatási informatika

Már élesítik az e-egészségügyet, a kormányablakoknál is elérhetők lesznek az internetre feltett adatok

Szerző: 2016. december 4.No Comments

„Rendelkezni lehet majd az egészségügyi adatok láthatóságáról az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) lakossági felületén, ahol a felhasználó aktív részesévé válhat saját ellátásának. A szolgáltatók kötelező csatlakozása jövőre zárulhat le, a magánszolgáltatóké 2018-ban.

Várhatóan 2017-ben indul az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), az e-egészségügyi szolgáltatások pedig külön honlapon lesznek elérhetők – közölte tegnap Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, válaszolva a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére. Tudatta, ügyfélkapus regisztrációt követően egy lakossági portál felületére lehet majd belépni a saját TAJ-azonosító megadásával. Itt lesz lehetőség rendelkezni az EESZT-be kerülő egészségügyi adatok és dokumentumok láthatóságáról. Ezen túlmenően minden „élesített szolgáltatás” lehetőséget ad majd a lakosság számára, hogy aktív részesévé váljon saját egészségügyi ellátásának.

A regisztráló megtekintheti a számára felírt e-recepteket és e-beutalókat, nyomon követheti azok állapotát, és értesülhet a hozzájuk tartozó információkról (például e-beutalóval lefoglalt vizsgálati időpont, helyszín, az intézmény elérhetősége, rendelési idő). Letölthetővé válnak az egészségügyi dokumentumai, leletei, zárójelentései, valamint lekérhetők lesznek képi vizsgálatainak eredményei (röntgenfelvételek, CT-vizsgálati eredmények) – sorolta az államtitkár, és kitért arra is, a portál súgófelülete biztosítja, hogy mindenki könnyedén eligazodhasson a szolgáltatások használatában.

Gondoltak az internetet kevésbé használó betegekre is, számukra az egyre nagyobb lefedettséget biztosító kormányablakok által válik elérhetővé az e-egészségügy. Hozzátette, minden lakossági portálon megtalálható szolgáltatás elérhető bármely kormányablak ügyintézőjén keresztül is.

Azok számára pedig – írta parlamenti válaszában Rétvári Bence –, akik újonnan kívánják megismerni az e-egészségügy adta lehetőségeket, illetve az EESZT-t, létrehoztak egy EESZT információs portált. Ez az oldal a digitális önrendelkezés lehetőségének élesítésével egy időben válik elérhetővé, és rajta minden, a rendszerrel kapcsolatos információ, ismeretterjesztő, valamint képzési, oktatási anyag megjelenik a szolgáltatási tér bevezetésének menetéhez igazodva.

A humántárca a rendszer kialakítása kapcsán a távirati irodával azt közölte, hogy a magánszolgáltatók számára – a tervek szerint – 2018-ra jelölik ki a kötelező csatlakozási időszak lezárását, összhangban a korábban tervezettekkel.”

Forrás:
Már élesítik az e-egészségügyet; Jobbágyi Zsófia; Magyar Hírlap; 2016. december 3.