Az Európai Bizottság elektromos autótöltőt szeretne minden középületre

„Új energiacsomagot mutatott be az Európai Bizottság szerdán. Az ajánlásokra hosszú tárgyalás vár és akkor emelkedhet törvényerőre, ha az uniós mniszterek és az Európai Parlament is elfogadják.

A Bizottság szerint az EU-nak vezető szerepet kell vállalnia a tiszta energiaforrások használatára való átállásban, nem csak alkalmazkodnia kell ahhoz. Ennek jegyében vállalta az EU, hogy 2030-ig 40%-kal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, az uniós gazdaság korszerűsítését tartva szem előtt annak érdekében, hogy minden európai polgár élvezhesse a munkahelyteremtés és a növekedés eredményeit. A szerdán ismertetett javaslatoknak három fő céljuk van: előtérbe helyezni az energiahatékonyságot; világszinten vezető szerephez jutni a megújuló energiák terén; illetve méltányos feltételeket biztosítani a fogyasztóknak.

Az energiacsomag legfontosabb elemei között szerepel, hogy az épületek energiafelhasználásának hatékonyságát 30 százalékkal kellene növelni 2030-ig – írja az Index. Az ajánlás szerint ezzel 70 milliárd euróval nóne a tagállamok gazdasági teljesítménye és nem mellékesen mintegy 400 ezer új munkahely is keletkezne.

A Bizottság azt is szeretné, hogy az összes középületre, sőt még a nagyobb lakóházakra elektromos autóknak való töltőállomást szerelnének, az ajánlás szerint ezzel a megoldással ugyanis meg lehetne szüntetni azt a jelenlegi helyzetet, hogy a töltőállomások hiánya miatt van csak kevés elektromos autó forgalomban.

A jövő energiapiacain a fogyasztók is aktív és központi szerephez jutnak. Az Európai Bizottság ajánlása szerint a jövőben az egész EU-ban szeretnének nagyobb kínálatot biztosítani számukra, elérhetővé tenni az energiaárak megbízható összehasonlítását nyújtó eszközöket, és lehetővé tenni, hogy saját használatra és eladásra elektromos áramot állítsanak elő – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Kiemelt célként szerepel az ajánlások között a megújuló energiaforrások, azon belül a szélenergia egyre szélesebb körű használata. Az EU azt szeretné elérni, hogy 2030-ra összeurópai szinten 27 százalékra nőjön a szélenergia részesedése a tagállamok energiatermelésében. A cél a piac rugalmasabbá tétele és az, hogy az otthon termelt elektromos áramot mindenki át tudja vetetni a szolgáltatókkal. Az Európai Bizottság szerint a szélenergia adja a megújulókhoz köthető munkahelyek többségét, míg a napenergia visszaesőben van ilyen szempontból.

Miguel Arias Cañete, az éghajlat- és energiapolitikáért felelős európai biztos a dokumentum ismertetését követően hangsúlyozta: „Javaslataink erőteljes piaci lökést adnak az új technológiáknak, kedvező feltételeket teremtenek a beruházók számára, növelik a fogyasztók mozgásterét, javítják az energiapiacok működését és segítenek az éghajlatpolitikai célok teljesítésében. Személy szerint különösen büszke vagyok a kötelező 30%-os energiahatékonysági cél bevezetésére, mivel ez egyszerre csökkenti majd az energiaimport-függőséget, teremt új munkahelyeket és csökkenti a kibocsátásokat. Európa a tiszta energiák forradalmának küszöbén áll. És ahogy Párizs is megmutatta, egyesült erővel sikerre tudjuk vinni ezt a forradalmat. A mostani javaslatokkal a Bizottság szabad utat ad a versenyképesebb, korszerű és tisztább energiarendszereknek. Számítunk az Európai Parlament és a tagállamok együttműködésére abban, hogy ez valósággá válhasson.””

Forrás:
EU: elektromos autótöltőt minden épületre; NRGReport; 2016. december 1.
Tiszta energia minden európainak — az európai növekedési potenciál kibontakoztatása; Európai Bizottság; IP/16/4009; 2016. november 30. (itt érhető el az energiacsomag számos további dokumentuma is)

A bejegyzés kategóriája: energia, gazdaság, közigazgatás:külföldön
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.