Skip to main content
gazdaságInternetközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Európai Unió: új áfa-szabályokkal pezsdítenék fel az online kereskedelmet

Szerző: 2016. december 5.No Comments

„Az áfa-fizetési szabályok egyszerűsítése révén lendítené fel a határokon átnyúló elektronikus kereskedelmet az EU-ban Brüsszel, amely arra is lehetőséget adna a tagállamoknak, hogy a nyomtatott termékekkel azonos adókulcsokat alkalmazzanak az elektronikus könyvekre és online kiadványokra.

Az áfa-szabályok módosításával és egyszerűsítésével kíván az elektronikus kereskedelemben érdekelt elsősorban kis- és középvállalkozások kedvében járni az Európai Bizottság, amely legújabb kezdeményezésétől a tagállami áfa-bevételek 5-7 milliárd euróval történő gyarapodását várja.

„Álljuk a szavunkat, miszerint eltakarítjuk az elektronikus kereskedelem útjában álló akadályokat Európában. Korábban már javaslatot terjesztettünk elő a csomagküldés hatékonyabbá tételére, az interneten vásárló fogyasztók jogainak védelmére, vagy az indokolatlan területi korlátozások eltörlésére. Most az áfa-szabályokat egyszerűsítjük, így a kirakójáték utolsó eleme is a helyére kerül” – mutatott rá Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős bizottsági alelnök.

Brüsszel azt javasolja, hogy a termékeket és szolgáltatásokat interneten áruló üzleti vállalkozások a jövőben online egyablakos rendszerben regisztrálhassanak, és ne kelljen többé minden egyes tagállamban áfa-számot kérniük, ahol értékesítenek. A Bizottság a cégek ebből fakadó költségeit cégenként átlagban évi 8 ezer euróra becsüli. Az egyablakos rendszertől az ilyen szolgáltatásokat nyújtó üzleti vállalkozások adminisztratív terheinek 95 százalékkal való csökkenését, az uniós üzleti szféra számára összesen 2,3 milliárd euró megtakarítást, és a tagállamok áfa-bevételeinek 7 milliárd euróval történő növekedését remélik.

Egy másik intézkedéssel egy új 10 ezer eurós küszöbértéket terveznek bevezetni az online értékesítésre, lehetővé téve a határokon átnyúló üzleti tevékenységet folytató mikrovállalkozások és start-up-ok számára azt, hogy ugyanazokat az áfa-szabályoknak kelljen megfelelniük, mint amihez saját országukban szoktak. A Bizottság becslése szerint ez EU-szerte 430 ezer cégnek könnyíti majd meg, hogy megfeleljenek az áfa-szabályoknak. A valamivel nagyobb cégek számára egy másik, 100 ezer eurós határértéket javasolnak.

A jogszabály-tervezet – amiről az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak kell majd megállapodnia – az EU-n kívülről származó online szolgáltatásokkal és termékekkel elkövetett áfa-csalások ellen is fel kíván lépni. Ennek jegyében eltörlik azt a mentességet, amely 22 euró értékig jelenleg lehetővé teszi az áfa-fizetés alól való kibújást. Ezt a szabályt a tapasztalatok szerint a külföldről megrendelt csomagok küldése során tömegesen áthágják, jelentős veszteséget okozva ezzel a tagállami költségvetéseknek.

Brüsszel végül arra is lehetőséget adna mindenféle kötelezettség nélkül a tagállamoknak, hogy ugyanazt azt az áfamértéket alkalmazzák az elektronikus könyvekre és újságokra, mint a nyomtatott termékekre. Számos tagállamban a nyomtatott könyvek és sajtótermékek szuperkedvezményes vagy néhány esetben nulla kulccsal adóznak.”

Forrás:
Új áfa-szabályokkal pezsdítenék fel az online kereskedelmet; BruxInfo; 2016. december 1.