Skip to main content
egészségügygazdaságközigazgatás: magyarművelődés

74. Kormányinfó: kórházi adósságrendezés, bérmelés a közfoglalkoztatásban és a szociális ágazat egészségügyi dolgozóinak, építésügyi egyszerűsítés, Modern Városok Program Szegeden

Szerző: 2016. december 18.No Comments

„…Rendezi a kormány a kórházak 30 napon túli adósságát
A kormányülésen napirenden volt az idei év pénzügyi zárása, ennek során több mint 200 milliárd forint sorsáról döntött a kabinet – fejtette ki. Elmondta, hogy ebből 80 milliárd forintot folyósítanak a kórházaknak a számlák rendezésére és egy fejlesztési alap létrehozására.
Az adósságrendezéssel kapcsolatban ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy támogatási megállapodást kötnek a kórházakkal, és azokat, amelyeknek magas lesz az adósságuk, vizsgálni fogja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, minden számlájukat ellenőrzik majd.

[Bérmelések]
A miniszter a kabinet több más határozatát is ismertette. Bejelentette, hogy a kormány döntése alapján az egészségügyi bérszintre emelik fel azoknak a szociális ágazati dolgozóknak a fizetését, akiket egészségügyi munkakörben foglalkoztatnak. A közfoglalkoztatásban ugyancsak lesz béremelés, de erről még zajlanak az egyeztetések a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) között – tette hozzá, azt is tudatva, hogy az állami szektorban érintetteknek az NGM biztosítja a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséhez szükséges forrásokat.

[Építésügyi egyszerűsítés]
Beszámolt…arról is, hogy tovább egyszerűsödik az építési tevékenység, 300 négyzetméter alatt ugyanis nemcsak az építkezés, hanem a bővítés sem lesz engedély-, csak bejelentésköteles.
[Fejlesztések]
Ezen felül a kormány egy újabb kiemelt turisztikai térséget fog nevesíteni, amely magában foglalja Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség vidékét.

A gazdasági kabinet döntött gyárépítések támogatásáról, egy kiemelt kerékpárútvonal-fejlesztési program jóváhagyásáról, valamint arról is, hogy Tokaj-Hegyaljának 1,3 milliárd forint állami támogatás jut a szőlő felvásárlásához – sorolta Lázár János.
[Oktatás és egészségügy]
Kifejtette: januárban a kormány a PISA-felmérés eredményei mellett az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) magyar egészségügyre vonatkozó adatait tekinti át. Meg kell vizsgálni a területi különbségeket, mert mind az oktatásban, mint az egészségügyben rosszabb az ágazati teljesítmény a hátrányos helyzetű térségekben – magyarázta.

A kormányfő várhatóan januárban megy Szegedre
Lázár János közölte azt is, hogy várhatóan január közepén látogat Szegedre Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a Modern városok programról egyeztessen Botka László MSZP-s polgármesterrel. A megyeszékhelyen a tervek szerint 200 hektáros új ipari park épül, amelynek kormánybiztosa Palkovics László oktatási államtitkár lesz. A kormány jóváhagyta egy új Tisza-híd építését és új sportuszoda létesítését is a városban – tette hozzá.
[Jövő évi növekedési kilátások]
Szintén kérdésre közölte: erre az évre 2 százalék feletti hiánnyal számolnak. Egyúttal megjegyezte, hogy várhatóan módosítani fognak – felfelé – a jövő évi növekedési kilátáson, de ő óvatos, elsősorban a járműipar adatai miatt. Összegzése szerint a nekirugaszkodáshoz nem 2, hanem tartósan 4-5 százalékos bővülésre van szükség…”

Forrás:
Nagy a nyomás a bevándorlók kötelező szétosztása ügyében; Miniszterelnökség; 2016. december 14.