Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Hetven milliárd forintot kapnak a kórházak

Szerző: 2016. december 18.No Comments

„Megkapták a kórházak a 45 milliárd forintos állami konszolidációs összeget – értesült az InfoRádió. A további pluszpénzekkel együtt összesen 70 milliárd forinthoz juthatnak az intézmények.
Kisebb zavart okozott az egészségügyi ágazatban, hogy míg az egészségügyi államtitkár novemberben egy 70 milliárd forintos állami támogatásról beszélt, addig a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán azt mondta: 80 milliárd forintot kapnak a kórházak a 30 napon túl lejárt tartozások rendezésére.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség titkára szerint a kórházi beszállítók örülnének a pluszpénznek, mert így az intézmények kifizethetnék a 30 napon belül lejárt adósságot is.
„A 30 napon túl lejárt adósságokra 45 milliárdot ad a kormány. Plusz 15 milliárdot ad hatékonyságnövelő intézkedésekre, plusz 10 milliárdot adnak még a gyógyítómegelőző kasszának. Ha ezt összeadjuk, 70 milliárd jön ki, ehhez képest a 80 milliárd plusz tízmilliárdos összeget jelent. Ha a 30 napon túli adósságokat nézzük, akkor nincs ekkora összegre, plusz tízmilliárdra szükség, viszont nagyon jó hír, ha tízmilliárdot ad a kormány az intézményeknek vagy egyáltalán a gyógyítómegelőző kasszának.”

Közben kiderült nem 80, hanem 70 milliárd forintra számíthatnak a kórházak, erről az egészségügyi államtitkár tájékoztatta a főigazgatókat a héten. Az intézmények nagy része már megkapta a konszolidációra szánt pénzt – közölte Sásdi Antal, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja.

„A 45 milliárdot már megkapták a kórházak. Nálunk is itt van, már el is indítottuk a számlák kifizetését. Van egy 15 milliárdos része a támogatásnak, ezt pályázat útján lehetett elnyerni. A nyertes pályázóknak a pénz utalása 21-ig megtörténik.”

Az InfoRádiónak több kórházvezető is elismerte, hogy a tartozás jövőre újratermelődhet az alacsony finanszírozás miatt, igaz, már nem olyan gyorsan, mint az elmúlt években.”

Forrás:
Hetven milliárd forintot kapnak a kórházak; Gál Ildikó; InfoRádió; 2016. december 15.