Skip to main content
közigazgatás: magyarszakirodalom

Integritás felmérés: Közintézmények, 2016 – Kutatási jelentés

Szerző: 2016. december 18.No Comments

„Az Állami Számvevőszék idén immár hatodik alkalommal készítette el éves Integritás felmérését, melynek elsődleges célja, hogy pontos visszajelzést adjon a közszféra intézményeinek korrupciós veszélyeztetettségéről, valamint a korrupciós kockázatok kezelésére szolgáló kontrollok meglétéről. A 2011 óta rendszeresen elvégzett felmérésben idén minden eddiginél több, összesen 3002 közintézmény vett részt, ezzel a közszféra alkalmazottainak 61,3 százalékát bevonva a korrupcióval szemben védettséget biztosító integritás-szemlélet elterjesztésének folyamatába. A 2016-os kutatás a kockázatok és kontrollok értékelése mellett, új eredményként számos korrupció elleni védekezést erősítő tényezőt is azonosított.

A 2016-os kutatás a résztvevő közintézmények és az intézménycsoportok különböző típusú korrupciós kockázatainak, valamint az ezek kezelésére irányuló kontrollok szintjének meghatározása mellett eddig nem vizsgált, új összefüggések feltárására is vállalkozott. A felmérés eredményei alapján az Állami Számvevőszék sikeresen azonosított több olyan tényezőt, melyek szignifikánsan hatással vannak az integritás erősítésére. Ezek az újonnan bemutatott tényezők mind rendszerszinten, mind az egyes közintézmények szintjén képesek befolyásolni a kontrollok és – részben – az intézményi kockázatok mértékét, ezzel nagymértékben hozzájárulva az integritás-szemlélet elterjesztéséhez. A kutatás megállapította, hogy – más tényezők mellett – az Integritás felmérésben való rendszeres részvétel, az adatszolgáltató intézmények és az ellenőrző szervezetek kockázatérzékenysége, illetve az ÁSZ-ellenőrzés gyakorisága mind kedvező hatást gyakorolnak az adott szervezet korrupció elleni védekezésére…”

Forrás:
Integritás felmérés: Közintézmények, 2016 – Kutatási jelentés; Németh Erzsébet, Martus Bettina, Szabó Gyula Zoltán; ISBN 978 615 5222 14 6; Állami Számvevőszék; 2016. december (pdf)