Skip to main content
környezetvédelemközigazgatási informatikaszakirodalom

Környezeti hatásvizsgálatok támogatása információs rendszerekkel

Szerző: 2016. december 18.No Comments

„A szabályozott környezeti hatásvizsgálat rendeltetése, hogy megalapozza a környezeti követelmények érvényesítését a tervezett emberi tevékenységekkel, létesítményekkel kapcsolatos döntések meghozatalában. A vizsgálathoz valós és megbízható környezeti információkra, és az azokat megalapozó hiteles környezeti adatokra van szükség. A központilag gyűjtött környezeti adatokat a környezeti információs rendszerek tartalmazzák, amelyek segítséget nyújthatnak a hatásvizsgálatok kidolgozásához. A kutatás során az említett két terület összekapcsolásának lehetőségét tártam fel, és kísérletet tettem az összehangolásra.

Célul tűztem ki egy olyan adatjegyzék összeállítását, amely általánosan meghatározza a környezeti hatásvizsgálatok során szükséges és elégséges adattartalmat. Bizonyítottam, hogy erre a környezeti hatásvizsgálat alapállapot felvételi szakasza alkalmas, ezért vizsgálataim során a környezeti alapállapot felvételezéséhez kapcsolódó környezeti adatok meghatározásával foglalkoztam. A szakirodalom, a jogszabályok tartalomelemzése és már elkészült környezeti hatásvizsgálati dokumentációk alapján összeállítottam egy általános törzsadatjegyzéket, amely a környezeti hatásvizsgálat dokumentációjának kidolgozását támogatja…”

Forrás:
Környezeti hatásvizsgálatok támogatása információs rendszerekkel; Elekné Fodor Veronika; Nyugat-magyarországi Egyetem, Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskola; 2016. december (pdf)