Módszertani útmutató a Zöld Infrastruktúra tervezéséhez

„A települések klímavédelmének biztosításában, vonzerejének növelésében jelentős szerepet játszanak a zöldfelületek, vízfelületek. Igazán pozitív hatásuk azonban csak az egyes elemek összefüggő hálózatának létrehozásával és fenntartható működtetésével érhető el.

A 2014-2020 időszakban számottevő európai uniós források állnak rendelkezésre zöld városok kialakítására, a barna mezős területek jobb hasznosítására, a jobb vízgazdálkodás megvalósítására. Megfelelően hatékony forrásfelhasználás viszont akkor érhető el, ha az akcióterületi fejlesztések összehangoltan, egy integrált, középtávú ún. Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv (ZIFFA) részeként, rendszerbe illesztve valósulnak meg.

E terveket most a Terület- és településfejlesztési Operatív Program (TOP) „Zöld Város kialakítása” pályázataiból finanszírozva készíthetők el. A terv fontos része a nyilvántartás, kataszter kialakítása, amely hosszú távon is biztosítja a városok számára zöld infrastruktúrájuk nyilvántartását és működtetését.

Az újfajta tervek megszületésének elősegítésére az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság módszertani útmutatót készített a ZIFFA kidolgozásához. A segédlet két részből áll. Egyrészt tájékoztatja az önkormányzatokat a tervek készíttetésének módjáról, segítséget ad a tervezői szerződések kialakításához. Másrészt a tervezőknek módszertani keretet ad a tervek kidolgozásához.

További információért forduljon kérdéseivel a Miniszterelnökséghez a telepulesugy@me.gov.hu címre írt levéllel!”

Forrás:
Módszertani útmutató a Zöld Infrastruktúra tervezéséhez; Miniszterelnökség; 2016. december 12.
Módszertani útmutató a Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterv készítéséhez 1.0. változat. 2016. április TOP-2.1.2-15/6.3.2-15 zöld város kialakítása felhíváshoz (pdf)
Lásd még: TOP-2.1.2-15 Zöld város kialakítása; Széchenyi 2020

A bejegyzés kategóriája: energia, gazdaság, környezetvédelem, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.