Skip to main content
gazdaságinformatika

Áprilisban nyílik meg Párizsban a hatalmas startup campus, az „F állomás”

Szerző: 2017. január 2.No Comments

„A ’Station F’ projekt igazgatója hivatalosan is bejelentette: 2017 áprilisában megnyitja kapuit az a startup cégeknek tervezett campus, amely üzletteret 265 millió dolláros befektetéssel és két évi munkával valósítottak meg Párizs városában. A projekt névadója egy elhanyagolt történelmi vasútállomás, a Halle Freyssinet volt, amit a fizikai megvalósítás során ultramodern épületté alakítottak át.

A vállalkozás motorja, egyben 100 százalékos befektetője egy francia szabadúszó milliárdos, Xavier Niel, aki folyamatosan menedzseli is a projektet. Niel elkötelezettségét mutatja, hogy egy programozó iskolának is a pénzügyi támogatója, valamint alapítója a Kima Ventures cégnek, ami Európa legaktívabb start up támogatója. Az állomás hasznosítási jogát 2014-ben szerezte meg, azzal a deklarált céllal, hogy 100 start up cégnek fog benne otthont adni.

Az igazgató, Roxanne Varza megerősítette ezt a célt, de további részletekkel is szolgált. Az ezer cégnek 3 ezer munkaasztalt biztosítanak, valamint rendezvény- és konferenciatermet. Az épületnek lesz egy kiskereskedelmi része is, ahol négy étterem és egy bár biztosítja az ellátást 24 órában, minden nap. A nagy reményekkel létrehozott ’Station F’-től azt várják, hogy „adrenalint” adjon a francia technológiai szegmensnek.

A bérlők köre sokszínű lesz: a start up cégeken kívül jelen lesznek kozkázati tőkealapkezelők és olyan üzleti partnerek is, mint a Facebook. A projekt részeként felújítanak két közeli épületet is, ahol 600, a campushoz kötődő munkatársat tudnak kedvezményesen elszállásolni.

A campus megnevezés szokatlan egy üzleti térhez, de nem véletlen. Az „F állomás” megálmodói a szereplők és az ott folytatott tevékenységek sokszínűségét akarták kifejezni ezzel. A három emeleten, mintegy 34 ezer négyzetméteren létrehozott teret valóságos üzleti „ökoszisztémaként” szeretnék működtetni, egy fedél alá hozva annak szereplőit.

A bérlők egyike, a Ventech jól mintázza azt, milyen kölcsönhatásokat tud generálni a Station F. A Ventech éppen aznap jelentette be új programjának indítását, amelynek a ParisPOC nevet adták. A célja az, hogy a világ minden részéről bevonzzanak cégeket a francia piacra, biztosítva számukra termékeik és szolgáltatásaik első tesztelését. A Station F lehetőséget ad rá, hogy kapcsolatba lépjenek üzleti partnereikkel, fontos visszajelzéseket biztosítva a lehetséges piacra lépőknek. A Ventech első embere abban bízik, hogy a Brexit után kialakult helyzetben Párizsba tudnak vonzani olyan cégeket, amelyek globális terjeszkedésük központjává teszik a várost, és korábban jellemzően Londont tekintették erre ideális környezetnek.

A munkaállomásonkénti 206 dolláros havi bérleti díj a Station F szerint nem a profitképzést, hanem a költségek fedezetét biztosítja csupán. Nem biztosít ugyanakkor olyan szolgáltatásokat, mint a mentorálás, tanácsadás vagy más inkubátor-jellegű programok, ahogy kiegészítő szolgáltatásokat sem. A projekt alapgondolata szerint ugyanis mindezt – az ökoszisztéma-modellnek megfelelően – az ott jelenlévő vállalkozások fogják egymásnak nyújtani, amihez a Station F csupán az elérhetőséget fogja biztosítani”

Forrás:
Paris’ Station F to open in April 2017 with 1,000 startups, VCs, Facebook, and giant expectations; Chris O’Brien; VentureBeat; 2016. december 5.
Station F