Skip to main content
közigazgatási informatika

Virtuális parkolóbérletet vezetnek be Szegeden

Szerző: 2017. január 2.No Comments

„Januártól virtuális parkolóbérletet vezetnek be Szegeden, májustól pedig teljes egészében átalakítják a parkolási rendszert a Tisza-parti városban – közölte az SZKT Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn.

Majó-Petri Zoltán a témáról tartott sajtóbeszélgetésen elmondta, jövő évtől megszűnik az eddig használt bérletet jelző szélvédőre ragasztható matrica, a parkolási jogosultságot – az sms-sel vagy elektronikus úton megváltott jegyekhez hasonlóan – rendszám alapján tartják majd nyilván. December 10-től már az e-berlet.szkt.hu oldalon elindítható a virtuális parkolóbérlet megvásárlása. A regisztráció során az autós föltölti a szükséges dokumentumokat, majd ezek ellenőrzése után visszaigazolást kap és akár bankkártyával online is kifizetheti a bérletet – közölte a szakember.

A parkolási díjak érdemben nem változnak 2017-ben, a magánszemélyek által vásárolható az egész éves bérlet 130 500 forint. Az állandó lakcímre váltott lakossági bérlet ára harmadára, 2610 forintra csökken, a második ilyen ára azonban 65250 forintra nő – tudatta az igazgató. Majó-Petri Zoltán elmondta, 2017 májusától teljes egészében átalakítják a szegedi parkolási rendszert, megszűnnek az előreváltott parkolószelvények. A városban mintegy 200 millió forintos beruházással 116 napelemes parkolóautomatát telepítenek, ezeknél érintésmentes (paypass) bankkártyával is lehet majd fizetni. Hozzátette: a fizetőövezetekben egyetlen olyan parkolóhely sem lesz, amely 75 méternél távolabb található a legközelebbi automatától.

A parkolóautomatákra kiírt tendereljárása már folyik, erre hét cég jelentkezett – közölte a szakember. Szegeden a közterületi parkolás idei bevétele november 30-ig 820 millió forint volt, 577 ezer parkolószelvényt vásároltak az autósok, és mintegy 5 ezer parkolóbérlet fogyott, ebből 3 ezer az év elején. A városban 2150 fizető parkolóhely van, ezek kihasználtsága – a mérések szerint – eléri 70-80 százalékot – tudatta az igazgató.”

Forrás:
Virtuális parkolóbérletet vezetnek be Szegeden; SG.hu/MTI; 2016. december 19.