A jogszabályoknak megfelelően működött az államháztartás információs rendszere, de a belső szabályozás hiányos

„A jogszabályi előírásoknak megfelelően működtette a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Államkincstár az államháztartás információs rendszerét 2014-ben és 2015-ben, a működés belső szabályai azonban nem biztosították az elszámoltatható feladatellátást – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A számvevőszék csütörtöki tájékoztatása szerint az államháztartás információs rendszere és a hivatalos statisztikai szolgálat között az adatok átvétele, a statisztikai adatok előállítása az előírásoknak megfelelően történt. Az ÁSZ megállapította, hogy az államháztartás információs rendszere biztosította az adatok megfelelő előállítását. Az adatszolgáltatások támogatták az államháztartás pénzügyi folyamatainak tervezését, az előirányzatok kialakítását, a költségvetés végrehajtását és ellenőrzését.

A 2014. évi zárszámadás alapját képező éves beszámolóval kapcsolatos adatszolgáltatás a kialakított kontrollok révén hozzájárult az államháztartás információs rendszerének megfelelő működéséhez, biztosította a beszámoló adatok törvényjavaslatban szereplő adatokkal való egyezőségét.

A működési folyamatok részletes belső szabályozottságának hiánya ugyanakkor kockázatnövelő tényezőként jelentkezett – hangsúlyozta közleményében a számvevőszék. Hozzátették, az NGM és a kincstár belső szabályzatai nem biztosították a hatásköri és felelősségi viszonyok egyértelmű lehatárolását, nem tartalmazták az ellátandó feladatok részletes bemutatását sem, így az nem garantálta a feladatellátásban részt vevő szervezeti egységek számára a jogszabályok szerinti feladatellátás feltételeinek kialakítását.

A statisztikai rendszerrel történő összhang biztosítása érdekében az NGM kialakította a költségvetési tervezést megalapozó adatbázisokat, a tájékoztatási eszközöket, továbbá fejlesztette a költségvetési tervezési módszerekhez illeszkedő adatbázisokat és működtette az államháztartási statisztikai célú adatbázist.

A KSH az Országos Statisztikai Tanács bevonásával megfelelően ellátta a hivatalos statisztikai szolgálat szakmai irányításával kapcsolatos feladatait. A hivatalos statisztikai szolgálat kialakítása és működése, az adatgyűjtések és adatátvételek végrehajtása biztosította az adatok megfelelő előállítását. A szolgálat egyes szerveinél feltárt belső szabályozási hiányosságok ellenére a feladatellátás során érvényesült a statisztikai tevékenység önállósága és a tájékoztatás függetlensége – közölte az ÁSZ.”

Forrás:
A jogszabályoknak megfelelően működött az államháztartás információs rendszere; Magyar Idők/MTI; 2017. január 5.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar, közigazgatási informatika
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.