Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyar

Modern Vállalkozások Programja: „a kockás füzet ideje lejárt”

Szerző: 2017. január 23.No Comments

Várakozáson felül teljesít a Modern Vállalkozások Programja.
Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere nyitóbeszédében elmondta, büszkeséggel és örömmel tölti el az, hogy településükre is eljutott a tudás és a szándék a vállalkozások informatikai felkészültségének javítására, ezzel üzleti sikereik fellendítésére.

Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke vette át a szót: „Az informatika mindennapjaink része. Elért a világ oda, hogy készségszinten kötelező használni az informatikai megoldásokat. Ugyanakkor tény, a mikro-, kis- és középvállalkozások nincsenek a kellő informatikai tudás birtokában. A digitális technológiákat nem használják kellő mértékben, ami versenyhátrányt eredményez. A cél ezért az, hogy a digitális alkalmazásokat használók száma nőjön. Ezért mind a kormányzat, mind a területi kamarák arra törekednek, hogy a kkv-kat ezen a területen is támogassák, segítsék.”

Dr. Parragh László nyitóbeszédében ismertette az eddig elért eredményeket. „A félidőn túl járunk a Modern Vállalkozások Programjával, ami meglepetésünkre minden várakozásunkat felülmúlja. 3000 hazai mikro-, kis- és középvállalkozást szerettünk volna elérni, ez volt a kezdeti cél, amit már most, a program felénél túlszárnyaltunk. Több, mint 6000 cégvezető vett részt eddigi vidéki Információs Nap rendezvényeinken, 3000 vállalkozás informatikai felkészültségét megvizsgáltuk, és 2000 kkv megkapta a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést is. Ez bizonyítja, hogy fogékonyság, érzékenység van a digitális fejlődés iránt, ami egyben a versenyképesség növelésének egyik alapvető feltétele.”

A reálérdeklődés nagyságát bizonyítja az is, hogy több, mint 600 auditált informatikai termék került már be a programba, ezzel versenyt generálva a szállítók között, akik extra kedvezményt adnak eszközeik és szolgáltatásaik árából a piaci árakhoz képest.

Koleszár Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető IKT tanácsadója gyakorlati példák sorával bizonyította, hogy akár csak egyetlen digitális eszköz is milyen pozitív változásokat hozhat a cégek mindennapjaiban, legyen szó autószerelőről, tetőfedéssel vagy éppen szállásszolgáltatással foglalkozó vállalkozásról.

„Egy friss kutatás szerint évi 152 óra, azaz 19 munkanapnyi kiesést is okozhatnak a lassú, elavult, korszerűtlen informatikai eszközök. Ez is alátámasztja, hogy az infokommunikációs eszközök korszerűsége nagyban befolyásolja egy vállalkozás hatékonyságát. A Modern Vállalkozások Programjának egyik fő pillére a 27 fős IKT tanácsadói hálózat, mely olyan szakmailag képzett, tapasztalt kollégákból áll, akik díjmentesen auditálják, felmérik a vállalkozásokat, segítenek abban, milyen módszerekkel érhetik el a legnagyobb hatékonyságot, milyen fejlesztési irányokban érdemes gondolkodni, s ehhez milyen pályázati források állnak rendelkezésre.”

A kkv-k a program során megkaphatják a Digitálisan Felkészült Vállalkozás minősítést, amely 5 százalékos többlettámogatást jelent a további informatikai pályázatokon, így a közelmúltban megjelent GINOP 3.2.2-n is…

A délutáni rendezvény az „Ipar 4.0 – fejlesztési lehetőségek és pályázati támogatás” kerekasztal beszélgetéssel zárult, melyen Pócza Zsolt, az Uniriv Kft. igazgatója így fogalmazott: „A kockás füzet ideje lejárt. A fejlődés egyik alapvető lépése, hogy minden dokumentálva legyen, és ezt digitális platformon elérhetővé tegyük cégünk számára.”

Kövesdi Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási tanácsadója és Gedei Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóságának GINOP projektmenedzsere szerint fontos üzenet, hogy az IKT tanácsadók olyan vállalkozásokhoz jutottak és jutnak el, akiknek eddig a 3. ipari forradalom küszöbét sem sikerült átlépniük. Ezért olyan jól megfogalmazott pályázatokra van szükség, melyek segítik az elmozdulást, a digitális előrelépést.”

Forrás:
„A kockás füzet ideje lejárt”; Kamara Online; 2017. január 22.