Skip to main content
közigazgatás: magyar

Egész évben folytatódik a háttérintézmények megszüntetése, átszervezése

Szerző: 2017. január 24.január 29th, 2017No Comments

„Egész évben folytatódik a háttérintézmények megszüntetése, átszervezése.
Tavasszal megszűnik az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Közegészségügyi Központ és az Országos Epidemiológiai Központ, mindez része a minisztériumi háttérintézmények tavaly elkezdődött átszervezésének – tudta meg lapunk. Fontos további lépés lesz a járási hivatalok megerősítése.

Április elsejével újabb négy minisztériumi háttérintézmény, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, az Országos Közegészségügyi Központ és az Országos Epidemiológiai Központ szűnik meg jogutódlással – tudatta lapunkkal a Miniszterelnökség. Most januárban huszonöt, korábban, tavaly szeptember elsejétől tizennégy intézmény szűnt meg. Ami a továbbiakat illeti: 2017. július 1-jével szűnnek meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet területi szervei, november 1-jével pedig, a Magyar Államkincstárba történő beolvadással szűnik meg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

Tudatták, a megszűnő központi költségvetési szervek hatósági feladat- és hatásköreinek jelentős része a közigazgatási szervezetrendszer területi és helyi szintjeire, illetve a járási hivatalokhoz, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalokhoz kerültek, kerülnek. Ehhez kapcsolódóan a megszüntetett központi hivataloktól és költségvetési szervektől a kormányhivatali szervezetrendszerbe megközelítőleg kétezer-ötszáz fő, míg a fővárosi és megyei kormányhivataloktól a járási hivatalokhoz hétezer-ötszáz dolgozó került át eddig. Az érintett szervezeteknek húszszázalékos bértömegcsökkentést kellett végrehajtaniuk – erősítették meg. Az idei évre vonatkozó megtakarítások összege a Miniszterelnökség szerint amúgy még nem ismert, mivel a költségvetési beszámolók az átalakulást követően készülnek, de a hatásokat bemutató adatok a már tavaly szeptember 1-jével megszüntetett szervek esetében is legkorábban az idén jelennek meg.

A miniszterelnökségi tájékoztatásban kitértek a járási hivatalok idei megerősítésére is, amelynek célja az „állampolgárok és a vállalkozások számára a lakóhelyükhöz, illetve működési területükhöz legközelebb elérhető, hatékony ügyintézés biztosítása”. Mint kifejtették, ennek érdekében mintegy ezer feladat- és hatáskört – például: áldozatvédelemmel, jogi segítségnyújtással összefüggő feladatok, lakáscélú állami támogatásokkal, családtámogatással összefüggő feladatok – telepítettek járási szintre.

Előzőleg a kormány felülvizsgálta a központi államigazgatás szervezetrendszerét, megállapítva: az átalakítási folyamatban érintett központi szervek által ellátott feladat- és hatáskörök jelentős része az állampolgárokhoz közelebb került. Arra jutottak továbbá, hogy csökkenthető a központi szervek száma, illetve a párhuzamos feladatok megszüntethetők. Erre kerül sor a tavaly ősszel kezdődött folyamattal.”

Forrás:
Felszámolják a párhuzamos eljárásokat; Kacsoh Dániel; Magyar Hírlap; 2017. január 24.