Megszűnik a virtuális tárca, a mobilszolgáltatók által nyújtott mobilfizetési lehetőség

„Mind a Vodafone-nál, mind a Telekomnál megszűnik a bizonyos készülékekkel igénybe vehető virtuális tárcaszolgáltatás, mely MyWallet és MobilTárca néven futott, és lehetővé tette többek közt, hogy az ügyfelek a mobiltelefonjukat úgy használják, mint egy érintős bankkártyát.
Inkább egy hosszasan elnyújtott felhasználói tesztnek, mintsem kereskedelmi üzemnek volt tekinthető a magyarországi mobilszolgáltatók saját virtuálistárca-szolgáltatása, mely 2014-ben, illetve 2015-ben indult útjára, részben egy nemzetközi kezdeményezés részeként. A Mobiltárca szolgáltatás (melyet a Magyar Telekom ugyanezen a néven, a Vodafone pedig MyWallet néven kínált) többek között lehetővé tette, hogy az ügyfelek az NFC-s okostelefonjukkal fizessenek úgy, mint egy érintés nélküli bankkártyával, valamint egyéb, hasonló kényelmi szolgáltatásokat igénybe vegyenek.

Mindezt az ügyfelek részére átadott, speciális biztonsági elemeket tartalmazó SIM, valamint az azzal összekapcsolt mobilalkalmazás tette lehetővé, az üzleti modell pedig az volt, hogy az operátorok bizonyos feltételek alapján kapcsolatot biztosítanak ehhez a felülethez különböző szolgáltatóknak, pénzügyi intézményeknek. A Magyar Mobiltárca Szövetség által életre hívott megoldás azt az idealizált képet vázolta fel, hogy az előfizetőknek idővel semmilyen, hagyományos tárcára nem lesz szükségük, hiszen a mobiljukban tárolhatják majd a bankkártyáikat és a különböző klubkártyáikat, hűségkártyájukat.

Végül ez az idillinek látszó állapot nem valósult meg a gyakorlatban. A mobiltárcát ugyan a Magyar Telekom 2014. decemberében elindította (majd később csatlakozott a Vodafone Magyarország is), virtuális bankkártyát csak egyetlen bank, az OTP bocsátott ki, illetve a klubkártyák és a hűségkártyák körében sem lehetett éppen dúskálni. A Mobiltárca Szövetség kudarcát egyszersmind az is jól érzékeltette, hogy bár a nyilvános tesztben részt vett, végül kereskedelmi szolgáltatásként soha nem kínált secure SIM-alapú virtuális kártyaszolgáltatást a Telenor Magyarország.

A szolgáltatást elsőként élesítő Telekom éppen a napokban értesíti meglévő Mobiltárca ügyfeleit arról, hogy a rendszer április 1-jén megszűnik. A SIM-re aktivált virtuális kártyákat ezt követően deaktiválja a szolgáltató, a SIM ugyanakkor változatlan feltételekkel tovább használható majd. A Vodafone Magyarország weboldalán mindössze annyit közöl, hogy virtuális bankkártya 2017. február 1-től nem igényelhető a MyWallethez…”

Forrás:
Frissítve: kiürül a Mobiltárca; Koi Tamás; HWSW.hu; 2017. február 2.
Lásd még: Kiköltözik a mobilból a bankkártya; FintechRadar; 2017. február 1.

A bejegyzés kategóriája: gazdaság, Internet
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.