Skip to main content
energiainformatikakörnyezetvédelemközigazgatás: külföldön

A dán országos áram- és gázelosztó vállalat nyílt, szabad hozzáférést biztosít az ország energiafogyasztási és -termelési adataihoz

Szerző: 2017. február 5.No Comments

„Dániában az országos áram- és gázellátó hálózat szállítási rendszerüzemeltetési feladatait ellátó Energinet.dk (az „energetikai autópálya”) nyílt forráskódú megoldással biztosít nyílt hozzáférést az összegyűjtött és rendszerezett adataihoz – számol be saját oldalán a globális civil szervezetként (NGO) működő Open Knowledge International. Az Energinet.dk a háztartások és vállalkozások fogyasztási adatait, valamint az erőművek, szélkerekek és napelemek áramtermelési adatait teszi majd közzé az Energy DataStore alkalmazással, amely a CKAN nyílt forráskódú platformra, a nyílt adatok publikálásának, megosztásásnak és felfedezhetővé tételének legelterjedtebb rendszere, épül. Az Energy DataStore könnyű és nyílt hozzáférést biztosít az energiaszektor egyedi és összesített adataihoz, valamint közel valós idejű elérést tesz lehetővé az árampiaci és CO2-kibocsátási adatokhoz is.

Az Open Knowledge International spin-off cége, a Viderum az Energinet.dk-val együttműködve biztosítja a rendszer működtetését. Maga a rendszer a Viderum fejlesztése és a CKAN lehetőségeire épül, továbbfejlesztve azokat. Egyelőre óránként szolgáltatnak adatokat önkormányzatokként, de lépésről lépésre fejlesztve a jövőben valós idejű hozzáférést biztosítanak a fogyasztóknak, vállalkozásoknak és civil szervezeteknek, amivel a megtakarításokat, az üzleti innovációt és a zöld technológiákat egyaránt támogatják. Az adatokhoz a felhasználók manuálisan (letöltés útján) vagy programozottan, alkalmazásfejlesztői felületen (API) keresztül juthatnak hozzá.

Az Open Knowledge International vezérigazgatója elmondta: a CKAN felhasználásával az Energinet.dk is a növekvő társadalmi tudatosságot jelzi a nyílt adatok és a nyílt forráskódú alkalmazások értékével kapcsolatban, ami nem csak az üzleti növekedés és az innováció, hanem a polgárok és a civil szervezetek számára is fontos. Az átlátható működés a felhatalmazás érzését adja az embereknek, a vállalkozások új termékeket és szolgáltatásokat fejleszthetnek, ami jobb tudásmegosztáshoz vezet az innovatív üzleti modellek által.”

Forrás:
Danish Energinet.dk will use CKAN to launch Energy DataStore – a free and open portal for sharing energy data; Open Knowledge International Blog; 2017. január 20.
Energy Datastore; Energienet.dk és Energidatabank (a projekt új neve)
Forrás:
Lásd még: The company; Energienet.dk és About Us; Energienet.dk, valamint Wikipédia
Az Energienet.dk köztulajdonban lévő, független, non-profit vállalat. A tulajdonosi jogokat a dán Klíma- és Energiaügyi Minisztérium gyakorolja. A cégnek komoly szerepe a fenntartható, tiszta energián alapulú gazdaság kialakításában is.
Open Knowledge International
Viderum
CKAN – az Európai Unió is ezt használja, lásd CKAN based source code of the European Data Portal now available