Közös V4-es álláspont a hírközlési keretszabályozás felülvizsgálata kapcsán

„A szubszidiaritás, a verseny fenntartása, valamint a tagállami sajátosságokat figyelembe vevő, a fogyasztóvédelemre és egyetemes szolgáltatásokra is vonatkozó rugalmas hírközlési szabályozás mellett tették le voksukat a Visegrádi Együttműködésben (V4) résztvevő államok hétfőn Varsóban. Karas Monika felszólalásában hangsúlyozta: hasznos lenne a V4-es együttműködés további erősítése az elektronikus hírközlési kérdésekben.

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális hírközlésért felelős miniszterei és a hírközlésért felelős nemzeti hatóságok elnökei 2017. február 6-án a V4 soros elnökségét betöltő Lengyelország szervezésében találkozót tartottak annak céljából, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a hírközlési keretszabályozás felülvizsgálatára vonatkozó tavaly szeptemberi európai bizottsági jogalkotási javaslat kapcsán.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a találkozón felszólalásában jelezte: szükséges, hogy a piaci változásokra megfelelő szabályozási válaszok szülessenek, hogy a szabályozás korábbi tárgyát az új viszonyokhoz igazítsuk, valamint hogy a közös javaslat a szubszidiaritás elvével legyen összhangban. Továbbá hangsúlyozta, hogy az uniós döntéshozatal során előnyös lenne az elektronikus hírközlési kérdésekben a V4-es együttműködés további erősítése akár hatósági, akár minisztériumi szinten. Az NMHH elnöke hozzátette, hasznosnak tartja az olyan fórumokat, ahol a V4 országok minisztériumainak és szabályozó hatóságainak képviselői vezetői szinten is egyeztetni tudnak az aktuális kérdésekről. Magyar részről a hatóságot az elnök mellett Kajzinger Ervin nemzetközi és stratégiai igazgató képviselte, míg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár vett részt a találkozón.

A most elfogadott közös V4-es álláspont szerint a résztvevők egyetértettek abban, hogy szükséges a szabályozást a piaci változásoknak megfelelően aktualizálni, de ez nem járhat a szubszidiaritás elvének sérülésével. Frekvenciaszabályozás tekintetében a résztvevők a jelenlegi szabályok finomhangolása mellett tették le voksukat. A V4-ek hangsúlyozták, hogy a szabályozás fő mozgatórugójának továbbra is a verseny fenntartását kell tekinteni. Egyetértettek abban, hogy a fogyasztóvédelem és az egyetemes szolgáltatások tekintetében is fontos a tagállami sajátosságokat szem előtt tartó rugalmas szabályozás fenntartása.

A közös álláspont hozzájárul ahhoz, hogy az uniós döntéshozatal során a régió érdekeit megfelelően szinten tudják a tagállamok képviselni. A magas szintű találkozó előkészítése céljából a hatóságok és a minisztériumok képviselői 2016 decemberében folytattak szakértői szintű egyeztetést.

Az elfogadott közös álláspontot a lengyel szervezők az uniós intézmények képviselői számára is megküldik.”

Forrás:
Közös V4-es álláspont a hírközlési keretszabályozás felülvizsgálata kapcsán; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; 2017. február 7.

A bejegyzés kategóriája: hírközlés, közigazgatás:külföldön, közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.