Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldön

A digitalizáció lesz 2020-tól a fő csapásirány a mezőgazdaságban

Szerző: 2017. február 12.No Comments

„A digitalizációra fektetik a hangsúlyt az Uniós mezőgazdasági képviselők 2020 után. Készül egy vízgazdálkodási és tápanyag-gazdálkodási terv, amit áprilisban vitatnak meg az Uniós országok képviselői.
Még januárban, a berlini Zöld Hét keretében egyezett minderről az Európai Unió Bizottsága Phil Hogan mezőgazdasági biztossal és további négy EU-s intézményi képviselővel a KAP megújításával kapcsolatos, de már a gyakorlatban is megvalósítható nézetekről-– tudta meg az agroinform.hu. A gyakorlati megoldásokról áprilisban egyeztetnek az Uniós országok képviselői Pozsonyban.

Hogan bejelentette továbbá, hogy cselekvési tervet készítenek az okos városok kialakításával, fejlesztésével kapcsolatban, közösen más biztosokkal (pl.: régiós, közlekedési) kísérletet téve egyben a szinergiák kiaknázására a különböző EU szintű politikák között. Ennek keretében lesz egy pilot projekt okos öko-szociális városok létrehozására is.

A KAP megújítása tehát megkezdődött. Társadalmi egyeztetést indítanak a témáról, amelynek keretében várják minden érintett szíves hozzászólását. Idén ősszel ennek eredményeit is alapul véve tesznek majd komolyabb politikai bejelentést a KAP megújításának további lépéseiről. Egy honlap is készül, amelyen az érdeklődők majd folyamatosan követni tudják fejleményeket a Cork 2.0 nyilatkozattól a megvalósításig.

Tavaly szeptemberben több mint 340 érintett (minisztériumi, szakmaközi és egyéb szervezeti képviselő) ült össze Corkban (Írországban), hogy közös álláspontot alakítsanak ki arról, melyek jelenleg Európában a közös kihívások a mezőgazdaság, illetve tágabban nézve a vidékfejlesztés területén. Majd javaslatokat tettek a résztvevők a vonatkozó közösségi politika átalakítására. Az egyeztetés eredménye volt a második corki nyilatkozat, amely már hivatalosan is elérhető az Európai Bizottság oldalán magyarul is.

Az Európai Bizottság és Németország január 20-ára a berlini Nemzetközi Zöld Hét mezőgazdasági vásárra (ahol nem mellesleg Magyarország volt a díszvendég), a nyitónapra egy vitaestet szervezett „Észrevételektől a cselekvésig” címmel, öt magas szintű EU-s vezetőt ismét egy asztalhoz ültettek.

Az eseményen ez alkalommal is részt vehettek mind a 28 tagállamból az érintett szervezetek képviselői, különösen, akik a nyilatkozat megfogalmazásában benne voltak – tudta meg az agroinform. hu, a NAK egyik munkatársától aki személyesen vett részt a szakmai egyeztetésen. Ez alkalommal az öt EU-s intézmény képviselője arról vitázott, hogy mit tudnak tenni azért, hogy megvalósíthassák a nyilatkozat célkitűzéseit. A vitát Heino von Meyer moderálta (OECD), aki a corki konferencián is elnökölt.

A corki nyilatkozatban megfogalmazott célkitűzések
Hogan hangsúlyozta, hogy a corki nyilatkozatban foglalt csapásirányok mentén a jövőben – a 28 tagállam érintettjeivel – közösen kialakításra kerülő konkrét gyakorlati indítványokat maximálisan képviselni fogja Brüsszelben, hogy a közösen meghatározott célok megvalósulhassanak.

Létrehozott egy munkacsoportot, hogy kidolgozzák a lehetőségét egy jóval teljesítmény-orientáltabb támogatáspolitikának, amely a rugalmasság és a szubszidiaritás elvének erősítésével egyben jóval kevesebb adminisztratív terhet is ró a tagállamokra. Szorosan együtt fog működni továbbá a környezetpolitikáért felelős Karmenu Vella európai biztossal a fenntartható vízgazdálkodásért közös stratégia kidolgozásában, ebben fókuszálva majd a tápanyag-gazdálkodási terv készítés fontosságára.

A fentieken túl, az ENRD és az EIP hálózatok is dolgoznak azon, hogy a nyilatkozatba foglalt célkitűzések valóra válhassanak. Előbbi hálózat már listába szedte a lehetséges és szükséges cselekvési irányokat, utóbbi hálózat pedig a nyilatkozat egyik fő témája a digitalizáció kapcsán szervez eseményeket, hogy a témában érdekeltek közötti tapasztalatcserét lehetővé tegye, továbbá a digitalizáció fejlesztésével kapcsolatos véleményeket becsatornázza a Bizottsághoz.”

Forrás:
A digitalizáció lesz 2020-tól a fő csapásirány a mezőgazdaságban; Agroinform.hu; 2017. február 9.
Cork 2.0 Nyilatkozat 2016. „Jobb életminőség a vidéki területeken”; European Network for Rural Development, Európai Unió; 2016 (pdf)
Lásd még korábbi cikkünket: Kihirdették az EU agrár-vidékfejlesztésének alapvető dokumentumát, a Cork-i Nyilatkozatot