Skip to main content
gazdasághírközlésközigazgatás: magyartávközlés

Egymást perli a Vodafone és a Telekom a közbeszerzés miatt

Szerző: 2017. február 13.No Comments

„Botrányosan folytatódik az állami mobilszolgáltatásra kiírt közbeszerzési eljárás. A Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság február 9-én csütörtökön felfüggesztette a végrehajtását a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) döntésének, amellyel elvileg a Magyar Telekom válna az állami intézmények mobilszolgáltatójává. Ezt Király István, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese jelentette be, hiszen ők tettek panaszt a közbeszerzési eljárással szemben.

A Telekom és Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) már hétfőn bejelentette, hogy a cég az állami mobilszolgáltató pályázat győztese lett, és aláírták a szerződést. Csakhogy a Vodafone bírósági eljárást kezdeményezett, mert a szerinte legkedvezőbb ajánlattal kizárták a pályázatból, és most már polgári pert is indít a Budai Központi Kerületi Bíróságon, mert szerinte a bírósági ügy miatt a KEF eljárása nem zárult le jogerősen, és a Magyar Telekommal kötött szerződés érvénytelen.

A Vodafone szerint ez azt jelenti, hogy továbbra is ő az állami intézmények szolgáltatója.

A KEF azért zárta ki a Vodafone-t a pályázatból, mert szerinte a mobilcég túl alacsony összegű ajánlatot tett, és emiatt kétséges, hogy teljesíteni tudja-e a vállalását. Király István viszont azt nyilatkozta, hogy a kiírásra tett ajánlatuk nem veszteséges, és a becslései szerint éves szinte 500 millió forinttal kedvezőbbek, mint a konkurens Telekom ajánlata.

A Magyar Telekom szerint a Vodafone valótlanságokat állít, ezért pert indít a riválisa ellen. Szerinte a KEF-fel kötött szerződés jogszerű és érvényes, és a szerződő felek „valamennyi irányadó jogszabály betűjét és szellemét betartották”. A Magyar Telekom szerint a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése nem teszi utólag érvénytelenné a szerződést.
Pénteki közleményében a Magyar Telekom egyenesen felszólította a Vodafone-t, hogy szüntesse meg a jogsértő ügyféltájékoztatási gyakorlatát és az ezzel kapcsolatos sajtónyilatkozatokat.”

Forrás:
Egymást perli a Vodafone és a Telekom a közbeszerzés miatt; Tóth Balázs; 2017. február 10.
Lásd még: Mobil közbeszerzés: reagált a Telekom a Vodafone állításaira; Szabó Zsuzsanna; Napi.hu; 2017. február 10.
A Telekom lesz az állami intézmények mobilszolgáltatója; Origo.hu; 2017. február 6.
;