Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatási informatika

Okosszemélyire töltik fel a vonatbérletet

Szerző: 2017. február 19.No Comments

„Két-három hónap múlva a MÁV-Start teljes hálózatán használhatják majd csipkártyás személyi igazolványukat a havi bérlet felmutatására az utasok – tudta meg lapunk. A technológia alkalmas rá, hogy a többi közösségi közlekedési szolgáltató – például a BKV – bérleteit is csipkártyán hordozzuk magunkkal.

– Kérek egy Kelenföld–Százhalombatta teljes árú bérletet – hangzott el kedden egy tesztvásárlás során a Déli pályaudvar erre a célra kijelölt pénztárában. A pénztáros számítógépen kiállította a bérletet, de nem nyomtatta ki, hanem egy kártyaterminál segítségével a vevő elektronikus személyigazolványának erre a célra kialakított tárhelyére helyezte. A vevő a kártyát ezután átadta a demonstrációs céllal megjelent kalauznak (vasutas szakkifejezéssel: jegyvizsgálónak), aki a nála lévő mobilterminál segítségével ellenőrizte, megvan-e, és ha igen, érvényes-e a bérlet.

Ezt a folyamatot mától minden utas kipróbálhatja a Budapest–Pusztaszabolcs-vonalon úgy, hogy egyelőre három helyen, Budapesten a Déliben, valamint a pusztaszabolcsi és a százhalombattai mobilpénztárban van lehetőség elektronikus bérlet váltására a 2016. január 1-jével bevezetett eSzemélyivel. A 2016. november 14. előtt kiállított okmányokra az első bérletvásárlás előtt egy applikáció telepítése szükséges. Ezt az akcióban szereplő jegypénztáraknál elvégzik, csak meg kell adni hozzá a személyi PIN-kódját. (Ha az utas esetleg nem tudja a kódot, a vásárlás előtt el kell mennie egy okmányirodába vagy kormányablak ügyfélszolgálatra, és új kódot kell kérnie.)

A Budapest–Pusztaszabolcs-vonalon jelenleg tesztüzemben működik az elektronikus havi bérlet kiadása. Azért választották ezt a vonalat, mert jól elkülönül a MÁV hálózatának többi részétől, így könnyen vizsgálható és értékelhető – mondta Kazai Katalin, a MÁV-Start értékesítési igazgatója. Lapunk kérdésére elmondta, hogy a jelenlegi tesztüzem 2-3 hónapig tart, azután a teljes országos hálózatra kiterjesztik.

– Az eSzemélyi nemcsak vasúti bérletek tárolására alkalmas – mondta el Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára, hanem a többi közösségi közlekedési szolgáltató jegyeit, bérleteit is képes kezelni, ha az érintett cég elvégzi a szükséges fejlesztéseket. Mint közismert, a BKV évek óta tervezi bevezetni az e-jegyrendszert. [Magyar Idők]”

—-

„A Budapest–Pusztaszabolcs vonalszakaszon már elektronikus bérletet is válthatnak az új típusú, 2016. január 1-jével bevezetett személyazonosító igazolvánnyal (eSzemélyi) rendelkező utasok. Az okmány a vizuális és elektronikus személyazonosítás, valamint az elektronikus aláírás mellett alkalmas a TAJ (társadalombiztosítási azonosító jel) és az adóazonosító jel tárolására is.

A bérlet ebben az esetben nem egy nyomtatott dokumentum: a MÁV-START pénztárosai az eSzemélyin található chipre „írják fel”, vagyis azon rögzítik digitálisan a megvásárolt terméket. A vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók – a nyomtatott menetjegyekhez hasonlóan – a modern jegyértékesítési rendszerrel együtt bevezetett új fedélzeti eszközökkel tudják ellenőrizni, elektronikusan kiolvasni a bérlet érvényességét.

Az eSzemélyire írt bérlet óriási előnye, hogy az utasnak nem kell papíralapú bérletet őriznie, magánál tartania, ráadásul 3% kedvezményt kap annak árából! A sokoldalú, új típusú személyazonosító igazolvány egy újabb funkcióját a vasúttársaság – a tapasztalatgyűjtés, a lehetőség későbbi országos kiterjesztésének előkészítése érdekében – innovatív megoldásokra nyitott utasaival együtt kívánja tesztelni.

Az elektronikus személyivel rendelkező utasok egyelőre három helyszínen – a budapesti Déli pályaudvaron, a százhalombattai állomás melletti mobil jegypénztárban és Pusztaszabolcs állomáson – vehetik igénybe a vasúttársaság új szolgáltatását.

A vasúttársaság új szolgáltatásáról bővebb információ a MÁV-csoport honlapján, az alábbi linken olvasható: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/utazzon-eszemelyivel-budapest-pusztaszabolcs-vonalon. Az utasok érdeklődhetnek a Déli pályaudvar, a pusztaszabolcsi és a százhalombattai jegypénztárban, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatnál is. [MÁV]”

Forrás:
Okosszemélyire töltik fel a vonatbérletet; Jámbor Gyula; Magyar Idők; 2017. február 15.
Tartsa bérletét új típusú személyazonosító igazolványán!; MÁV; 2017. február 14.
Utazzon eSzemélyivel a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon!; MÁV; 2017. február