Skip to main content
informatikaközigazgatási informatika

Nemzeti operációs rendszer?

Szerző: 2017. február 26.No Comments

„Még tavaly novemberben írtunk arról, hogy a kormány egyre elhivatottabb a nyílt forráskódú technológiák mellett és szorgalmazza azok elterjesztését a közszférában. A Magyar Közlöny akkor idézett részlete viszont kitér a lakossági szférára is.

„felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a belügyminiszter közreműködésével készítsen javaslatot a Kormány számára egy térítésmentes – legalább operációs rendszert, irodai szoftvercsomagot, valamint böngésző szoftvert tartalmazó – nyílt forráskódú lakossági alap szoftvercsomag kialakítására és folyamatos karbantartására, illetve támogatására vonatkozóan, továbbá tegyen javaslatot a szoftvercsomag részeként egy nyílt forráskódú levelezőszoftverre is”

Erről a nyílt forráskódú lakossági szoftvercsomagról kaptunk most belsős, még nem publikus információkat, ami egy újabb, jelentős lépést sejtet a témában. Megtudtuk, hogy a szoftvercsomag által ajánlott és/vagy szállított operációs rendszer(ek)ről már aktívan folynak a tárgyalások és nagyon úgy tűnik, hogy egy, a nyílt forráskódú világban jártas felhasználók számára ismerős megoldásra esik a választás. – Persze az sem kizárt, hogy végül több opció közül választhatnak a felhasználók.

Értesüléseink szerint ez a rendszer a Barcza Károly és csapata által már 15 éve fejlesztett blackPanther OS lesz. A magyar fejlesztésű, Linux-alapú operációs rendszer igyekszik megfelelni a modern igényeknek, az alapértelmezetten használt KDE asztali környezetre pedig biztosan nem lesz nehéz átszokniuk azoknak, akik eddig csak Windowst láttak.

A nagy múltra visszatekintő, jelentős szakmai tapasztalattal támogatott blackPanther OS weboldala is gyökeresen megújult, aminek valószínűleg köze van a rendkívüli lehetőséghez. Az új oldalon részletes tudásbázis és szupport segíti a felhasználókat, tehát mindenképpen érdemes egy komolyabb pillantást vetni a fejlesztésre.”

Forrás:
Exkluzív információk a nemzeti operációs rendszerről; Makay József; Androbit.net; 2017. február 25.