Skip to main content

„Január 13-án tették közzé az EU által finanszírozott tanulmányt, amely az Intelligens városok és közösségek (Smart Cities and Communities) megoldásait elemezte.

Az Intelligens városok és közösségek szemléletét az integrált energia, közlekedés és IT technológiák intelligens alkalmazása határozza meg, melynek célja a környezetre gyakorolt hatás csökkentése.

A tanulmányban 300 különböző, az Intelligens városok és közösségek által vállalt kezdeményezést elemeztek – ezek közül 200 Európában, 100 a világ többi részén valósult meg. A tanulmány 80 példát azonosított bevált gyakorlatként, közülük 10-et esettanulmányban mutatott be.

Ezen elemzés alapján számos esettanulmányt részletesen bemutattak mint legjobb gyakorlatot, valamint ajánlásokat is tettek. A tanulmány megállapította, hogy egy létező projekt nagyobb léptékben vagy egy másik helyszínen történő reprodukálásakor több tényező (nem pedig egyetlen faktor) befolyásolja az új projekt esélyét a sikerre. Emellett azt is leszögezte, hogy a megoldások végrehajtásakor a politikai intézmények, befektetők, ipari szereplők és lakosság bevonása kulcsfontosságú.”

Forrás:
Intelligens városok és közösségek megoldásai; Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC); 2017. február 23.
Analysing the potential for wide scale roll out of integrated Smart Cities and Communities solutions. Final Report; 2016. december (pdf)