Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarszakirodalomterületfejlesztés

Regionális politikai és területi kormányzási ciklusok Közép- és Kelet-Európában

Szerző: 2017. március 5.No Comments

„Horváth Gyula meggyőződése volt, hogy a regionalizált kormányzati rendszerű országok sikeresebbek a gazdasági versenyben és hatékonyabbak a társadalmi, területi felzárkóztatásban is. A mintegy három évtizede Nyugat-Európában végrehajtott regionalizációs reformok alátámasztották ezt a véleményt. Nem volt véletlen tehát, hogy a közép- és kelet-európai csatlakozó országok számára is mintául szolgáltak a sikeres példák az uniós kohéziós politikához való alkalmazkodási stratégiák formálása során.

A tanulmány azt a kérdést igyekszik körbejárni, vajon milyen tényezők okozták a közép- és kelet-európai országok regionális reformjainak kudarcát vagy elmaradását. A szerzők a helyi és középszintű önkormányzati rendszerek és a kohéziós alapok menedzsmentjének kronológiába rendezett összehasonlító elemzésével rámutatnak arra, hogy a sikeres regionális reformokhoz rendkívül összetett feltételrendszer szükséges, pusztán az intézményi változások nem elegendőek a regionális decentralizációhoz, viszont az intézményi változások elmaradása önmagában nem ad magyarázatot a regionális felzárkózás elmaradására.”

Forrás:
Regionális politikai és területi kormányzási ciklusok Közép- és Kelet-Európában; Pálné Kovács Ilona, Mezei Cecília; Tér és Társadalom; 30. évf., 4. szám; doi:10.17649/TET.30.4.2810; 2016 (pdf)