Skip to main content
energiagazdaságkörnyezetvédelemközigazgatás: magyar

Ezer okos vízórát szerelnek fel Miskolcon április közepéig

Szerző: 2017. március 11.No Comments

„Ezer okos vízórát szerelnek fel a MIVÍZ munkatársai április közepéig, önkormányzati intézményekben és bérlakásokban. Miskolc kiemelt partnere az okos mérést tesztelő országos mintaprogramnak. Az okos mérők adatai egy központba érkeznek be, de a lakosság akár okos telefonon is ellenőrizheti saját fogyasztását és a hibákról is azonnal értesülhet.

– A szennyvíziszapot felhasználjuk energiatermelésre, a lefojtott szeméttelepünkből származó gázt a közelben lévő lakótelep fűtésére használjuk, valamint van egy biomassza telepünk is – Kriza Ákos még tavaly novemberben Budapesten beszélt azokról a fejlesztésekről, amelyeknek köszönhetően Miskolc egyre inkább energiatakarékos és környezetbarát város. A polgármester akkor azt mondta, 2008-hoz képest a szén-dioxid kibocsátás 40 százalékkal csökkent Miskolcon.

Ekkor mutatták be azt az ún. okos mérőt is, melynek segítségével nem kell mérőóraállást diktálni, hiszen a mérők küldik el a havi óraállást a szolgáltatónak. Miskolc kiemelt partnere az okos mérést tesztelő országos mintaprogramnak.

Ma már a MIVÍZ telephelyén programozzák, vagy – ahogy a szakemberek mondják – okosítják a mérőórákat. 177 közintézményben és csaknem 500 bérlakásban lesznek ilyen okos órák. Az órát leolvasni sem kell, a jeladóval az adatok és az esetleges hibák is egyenesen a központba futnak be. De a fogyasztó akár okostelefonon is ellenőrizheti ezeket.

Viszokai János, a MIVÍZ Kft. szolgáltatási igazgatója rámutatott, ha például egy család elmegy több hétre nyaralni, és ekkor történik egy csőtörés vagy a csapot nyitva hagyják és csöpög, akkor erről kaphat információt, és meg tudja tenni a kellő intézkedéseket. Hozzátette, ehhez pusztán regisztrálnia kell a felhasználónak.

Az okos mérőkkel a jövőben az önkormányzat is folyamatosan figyelni tudja a tulajdonában lévő cégek és bérlakások víz-, gáz- és távhő-fogyasztását.
– Ez gyakorlatilag egy első lépés. Az a célunk, hogy középtávon a teljes várost el tudjuk látni ilyen okos mérőkkel és ezen keresztül folyamatos energetikai menedzsmentet és szolgáltatási színvonal javulást tudjunk elérni – emelte ki Vécsi György polgármesteri biztos.

A Központi Okos Mérés Kft. több mint 60 ezer okos mérőórát helyez üzembe az országban. A szakemberek március második felében, április elején szerelik fel a lakossági okos mérőket Miskolcon. Ez a lakosság számára ingyenes.”

Forrás:
Ezer okos vízórát szerel fel a MIVÍZ április közepéig; Miskolc Televízió/minap.hu; 2017. március 9.