Skip to main content
gazdaság

Szlovákia: Szeredre jön az Amazon – 1000 új munkahelyet teremt

Szerző: 2017. március 11.No Comments

„Új logisztikai központot nyit Szered (Sereď) mellett az Amazon webáruház, a beruházásról többéves tárgyalások után döntött az amerikai társaság azt követően, hogy a logisztikai központ megnyitására a csehországi Brno mellett nem kapott engedélyt. A központban ezer embert fognak alkalmazni.

Az Amazon szeredi logisztikai központját őszig akarják üzembe helyezni, több mint 60 ezer négyzetméteren, ami körülbelül nyolc focipályának megfelelő terület. Országos szinten az egyik legnagyobb ilyen csarnokról lesz szó, a nagyobb logisztikai központoknak számító csarnokokat a tervezett alapterület körülbelül harmadán szokták megépíteni. A csarnokot a logisztikai tevékenységre szakosodott Mountpark Logistics EU társaságtól fogja bérelni. A beruházásról elsőként a Sme napilap tájékoztatott.

Támogatás nélkül
Nem ez lesz a cég első szlovákiai érdekeltsége, 2011 februárjában nyitott meg Pozsonyban egy központot, ahol 850 gazdasági szakértőt, menedzsert, ügyfelekkel való kapcsolattartásért felelős szakértőt és elemzőt foglalkoztat. Az új logisztikai központban a következő három éven belül akarják fokozatosan alkalmazni az ezer embert, nem hivatalos információk szerint viszont az alkalmazottak száma a továbbiakban a háromezret is elérhetné. Az Amazon ezeket az értesüléseket egyelőre nem akarta pontosítani, mint ahogy a tervezett beruházás összegét sem hozták nyilvánosságra. „Az, hogy logisztikai központunkat Szlovákiában építjük meg csak azt igazolja, mennyire hiszünk a beruházásoknak ebben a régióban. Egészen biztos, hogy elég olyan alkalmazottat találunk a térségben, akik nyitottak lesznek az új lehetőségek iránt” – közölte tegnap Roy Perticucci, az Amazon európai igazgatója.

Gond a munkaerővel?
A szlovákiai központba kerülnek majd azok a termékek, amelyeket nem tudtak kézbesíteni vagy amelyeket különböző oknál fogva visszaküldtek a kliensek. Azokra a pozíciókra, amelyek nem igényelnek különösebb gyakorlatot, már idén nyáron kiírják az álláshirdetéseket, a leendő alkalmazottak bérét viszont még titokban tartják.

Ami biztos, hogy a társaság nem kínálhat túl alacsony fizetéseket, ugyanis a régió már most elég, jól fizetett állást kínál. A Galántai járásban januárban csak 3,2 százalékos volt a munkanélküliség, ugyanabban az időszakban az állástalanok száma országos szinten 8,7 százalék volt. A régió lakóinak a kiépített úthálózatnak köszönhetően ráadásul nem okoz gondot Nagyszombatba, Nyitrára vagy a fővárosba utazni jobban fizetett munkalehetőség után.

Michal Páleník, a Foglalkoztatási Intézet (IZ) igazgatója szerint a társaságnak komoly gondja lehet a szakképzett munkaerő beszerzésével. „Ha megnézzük a környék nagy munkáltatóit, Nagyszombatban a Peugeot Citroënnek vannak problémái munkaerővel, Nyitrán a Jaguar el sem kezdte a gyártást, s már jelezte, kevés ember van a munkaerőpiacon. Nagyon kockázatos olyan régióba beruházni, ahol gond van a munkaerővel” – állítja a szakértő.

Bírálatnak kitéve
Az 1995-ben alapított Amazon a világ legnagyobb internetes áruházai közé tartozik. Európában több mint 40 ezer alkalmazottja van, harminc logisztikai központot üzemeltet. Idén Európában további 15 ezer ember alkalmazását tervezik. Az Amazon forgalma éves szinten túllépi a százmilliárd dollárt.

A társaság nemegyszer volt kitéve kritikának a rossz munkafeltételek miatt. 2015-ben például a New York Times arról írt, hogy az Amazonnak „indokolatlanul magas” elvárásai vannak az alkalmazottaktól. A lap szerint jutalmat fizet azért, ha valaki jelenti felettesének, hogy egy alkalmazott nem végez minőségi munkát, s elvárják azt is, hogy a szolgálati e-mailekre éjfél után is válaszoljanak. A cég alkalmazottai sztrájkoltak is, magasabb fizetések és jobb munkafeltételek miatt legutóbb tavaly decemberben Németországban. Jeff Bezos, a társaság igazgatója minden bírálatot elutasított. Állítja, alkalmazottjainak nagyon jó munkafeltételeket kínál, beleértve az attraktív fizetést, különböző előnyöket és a szakmai továbbfejlődés lehetőségét. ”

Forrás:
Szeredre jön az Amazon – 1000 új munkahelyet teremt; Demecs Péter; ujszo.com; 2017. március 7.