Skip to main content
hírközlésInternetközigazgatás: magyartávközlés

A Szupergyors Internet Program keretében 230 ezer háztartásban már elérhetővé vált a szupergyors Internet

Szerző: 2017. március 12.No Comments

„2016. december 31-éig a tervezett 178 ezer helyett a program tervezettnél gyorsabb előrehaladásának köszönhetően közel 230 ezer háztartásban valósultak meg a Szupergyors Internet Program keretében elindított fejlesztések. A távközlési szolgáltatók ebben az ütemben önerőből, pályázati támogatás nélkül fejlesztették hálózataikat, lehetővé téve, hogy az előfizetők lényegesen gyorsabb, korszerűbb internet szolgáltatáshoz juthassanak.

„A jövő a digitalizáció, és a Kormány elkötelezett, hogy a hazai munkavállalók és vállalkozások a digitális átalakulás nyerteseivé válhassanak. Mindehhez alapvető feltétel egy országosan elérhető, korszerű, minimálisan 30 Mbps sávszélességű hálózat, amely most 230 ezer lakossági és vállalati előfizető számára hozzáférhetővé vált” – mondta Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

A Kormány vállalta, hogy két évvel az Európai Unió 2020-as véghatárideje előtt, 2018 végéig minden magyarországi háztartás, vállalkozás, közintézmény számára, amely igényli, elérhetővé teszi a szupergyors, legalább 30 Mbps sávszélességet biztosító internetet. A közel 1 millió háztartás korszerűsítése felerészben a szolgáltatók önerős vállalásából, felerészben európai uniós és hazai támogatásból valósul meg.

Az önerős fejlesztésekről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ötvenöt távközlési szolgáltatóval írt alá megállapodást összesen 470 279 háztartás hálózati fejlesztésére. A megállapodásban a szolgáltatók vállalták a fejlesztések határidőre történő befejezését és a folyamatos adatszolgáltatást az előrehaladást ellenőrző Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség felé.

A Kormány a megállapodásban foglalt építkezéseket könnyítő jogszabályi környezetet alakított ki, közműadó kedvezményben részesítette a fejlesztéseket, folyamatos szakmai támogatást biztosít a szolgáltatók számára.

A további, közel 500 ezer háztartás szupergyors internettel való ellátását a Kormány összesen 75 milliárd forinttal támogatja.”

Forrás:
A Szupergyors Internet Program keretében 230 ezer háztartásban már elérhetővé vált a szupergyors internet – Az országban 170 járásban folynak hálózatépítési és kapacitásfejlesztési munkák; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2017. március 8.