Skip to main content
közigazgatási informatika

Tovább hódít az elektronikus személyi igazolvány (eSzemélyi)

Szerző: 2017. március 12.No Comments

„Az új okmánnyal már ügyfélkapu-regisztrációt is lehet otthonról kezdeményezni.

Csaknem 1,4 millió elektronikus személyi igazolványt (eSzemélyi) váltottak ki a magyar állampolgárok 2016. január 1-je és 2017. január 31. között – tudta meg lapunk a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-től (NISZ).
Kérdésünkre közölték, hogy az eSzemélyi használhatóságával kapcsolatban eddig csak pozitív állampolgári visszajelzések érkeztek. Problémát csak az okmányok olvasására alkalmas eszközök száma jelent. Ebben az évben az egészségügy kilencvenezer kártyaolvasót szerez be, így minden orvos rendelkezni fog okmányolvasóval. Emellett az év során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálataira összesen hatszázötven darab eSzemélyi-olvasó kerül.

A NISZ tájékoztatása szerint január 1-jétől az új okmánnyal már ügyfélkapu-regisztrációt is lehet otthonról kezdeményezni, vagy elektronikus felületen ellenőrizni az igazolvány érvényességét. Az egyik legnagyobb újítás lehet a havi MÁV-bérlet vásárlása az új személyivel. Február közepétől a Budapest–Pusztaszabolcs útvonalon már így is lehet bérletet venni. A kisebb újítások között szerepel a vészhelyzet esetén értesítendő telefonszám utólagos módosításának lehetősége.”

Forrás:
Tovább hódít az elektronikus igazolvány; Baranya Róbert; Magyar Hírlap; 2017. március 9.