Skip to main content
energiaközigazgatás: magyar

Újabb lépés, hogy Kaposvár még zöldebb város lehessen

Szerző: 2017. március 12.No Comments

„Közel 22 milliárd forintot fog Kaposvár elkölteni a következő három évben arra, hogy még zöldebb és energiafüggetlenebb város legyen. Erről írt alá a város együttműködési szerződést az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel pénteken a Városházán.

– A lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérése a célunk, szeretnénk, ha a kiszolgáltatottságunk csökkenne, és továbbra is tartani szeretnénk azt, hogy a szolgáltatási díjak tekintetében Kaposvár az ország egyik legolcsóbb városa – emelte ki Szita Károly polgármester az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel kötött újabb együttműködési szerződés aláírásakor.

A korábbi beruházásokat követően – mint például a fölgázzal működő buszflotta vagy a hulladék-újrahasznosító, a napelemes parkvilágítás, a távfűtés korszerűsítése és a biogázüzem – a város folytatni fogja épületeinek energetikai korszerűsítését. A közvilágítás teljes mértékben energiatakarékos lesz, méghozzá olyan LED-es technológiát alkalmaznak egész Kaposváron, amelyhez az „okos város” program kapcsán számos kiegészítő funkció is elérhetővé válik majd. Ez a fejlesztés már megkezdődött: az eddig lecserélt 2435 új lámpatestnek köszönhetően mintegy 21 millió forintot spórol évente az önkormányzat.

Hamarosan nyolc elektromos töltőállomás épül a városban, elektromos autókat vásárolt az önkormányzat, és ősztől két, magyar gyártmányú elektromos busz is forgalomba fog állni Kaposváron. A Németh István Programban szerepel napelempark is, a közintézményekre napenergiát hasznosító panelek kerülnek majd, így a számos beruházásnak köszönhetően még zöldebb lehet majd a somogyi megyeszékhely. A szennyvíztelep megújításához pedig éppen a napokban írták alá a több mint 5 milliárdos támogatási szerződést.

– Megújuló energiára van szükségünk ahhoz, hogy a céljainkat tartani tudjuk, azokhoz a legjobb technológia kell, hogy a rendelkezésünkre álljon, ehhez pedig az MVM kiváló partner. Ismerik ezeket a technológiákat, segíteni tudnak abban, hogy mire van szükségünk a városban, tanácsokat tudnak adni a fejlesztéseinkhez, hiszen náluk megvan az a szaktudás, amire nekünk szükségünk van – jegyezte meg Szita Károly, aki hozzátette, az energiaellátás biztonsága mellett fontos az is, hogy milyen áron tudja azt egy város elérni és szolgáltatni.

Az együttműködési szerződés aláírásakor Csiba Péter, az MVM elnök-vezérigazgatója is kiemelte a nagyvárosokkal való együttműködés fontosságát.

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként egy másik együttműködési megállapodást is aláírt Csiba Péterrel. Ennek értelmében ahogy már az előző esztendőben, úgy idén is 10 millió forinttal támogatja az MVM a megyei jogú városokat. A szövetség célja Kaposváréhoz hasonlóan az, hogy minél környezetbarátabb, energiatakarékosabb települések legyenek Magyarországon.”

Forrás:
Újabb lépés, hogy Kaposvár még zöldebb város lehessen; Kaposvár Most.hu; 2017. március 10.