Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartechnika

Eszközbeszerzések – a jelenlegi uniós pályázatok kritikája

Szerző: 2017. március 26.No Comments

„…Az mindenesetre jól látható, hogy az általános, minden iparág számára alkalmas megoldások ideje kezd lejárni, és egyre inkább a komplexitást és az egyedi igényeket figyelembe vevő alkalmazásokat keresik az ügyfelek. Megítélésem szerint ez a tendencia a jövőben tovább fog erősödni annak ellenére, hogy például a jelenleg elérhető uniós pályázatok, a különböző beszerzési lehetőségek kevéssé veszik figyelembe az egyedi igényeket. Tapasztaljuk, hogy nagy mennyiségű új szerszámgépek, technológiák beszerzésére kerül sor, de hogy mi lesz a következő lépés, hogyan tudja a cég a megvásárolt tudást használni, az csak a következő években derül ki.

Ez a megállapítás tekinthető a jelenlegi uniós pályázatok kritikájának is?
Számos beruházás során a cégek olyan technológiára kapnak támogatást, amelyre ma még nincs szükségük, de úgy gondolják, hogy később már nem lesz lehetőségük a beszerzésre. Így nem feltétlenül látják, hogy egy eszközbeszerzés nem csupán például egy új szerszámgép megszerzését jelenti, hanem további beruházásokra is – akár szoftvervásárlásra vagy más eszközre – szükség lesz a működtetés érdekében.

Kérdés, hogy ezekre a második körös, pótlólagos beruházásokra marad-e elegendő forrás, vagy az összes pénzüket elköltik a pályázatokra. Mi arra ösztönözzük ügyfeleinket, hogy gondolkodjanak előre: számos olyan lehetőség is elérhető, amelyek a gyártásautomatizálást, termelésütemezést és egyéb hasonló, a hatékonyságot növelő rendszerek bevezetését támogatják. Nem mellesleg ezeknek a rendszereknek az alkalmazása pluszpontot jelent egy-egy pályázat során…”

Forrás:
PLM-válaszok az ipar 4.0 kihívásaira; Autógyár.hu; 2017. március 14.
Lásd még: Product lifecycle, Product Lifecycle Management (PLM); Wikipédia