További intézkedéseket tervez a kormány a digitális átalakulás érdekében

„Még ebben az évben új intézkedésekkel bővül a digitális átalakítás programja, a tervezett lépések javítják a vállalkozások és a mezőgazdaság felkészültségét, de kiemelt cél többek között az infrastruktúra és foglalkoztatás fejlesztése is – mondta Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos a napi.hu üzleti és pénzügyi portál informatikai konferenciáján.
A miniszteri biztos közölte, hogy a kormány tervei szerint még az idén elkezdődhet a vállalkozások digitális felkészültségének felmérése, állami közreműködéssel pedig üzleti tudásfejlesztési portál és a digitális kompetenciát segítő programok indulnak.

Deutsch Tamás kiemelt fejlesztési területnek nevezte az agráriumot is. Közölte, hogy az év közepére elkészülő gazdasági digitális stratégia részprogramjaként digitális agrárakadémia jön létre a termelők ismereteinek bővítésére. Fejleszteni kívánják az agrártanácsadók digitális felkészültségét, a termeléshez szükséges közadatokat pedig a mezőgazdasági adatintegrációs projekttel teszik elérhetővé – tette hozzá.

Elmondta, az állami egészségügyi rendszert érintő digitalizációs projektek őszre befejeződnek, de az okoseszközök egyre szélesebb körű használatára épülő fejlesztésekre is szükség lesz a jövőben.

A fejlesztési területek közül kiemelte a sportgazdaságot, amely az Európai Unióban a munkavállalók 7,5 százalékát foglalkoztatja és a szórakoztatóiparnak is húzóágazata, ezért a digitális átalakulási stratégiából sem maradhat ki – fogalmazott.

További fontos feladatnak nevezte az infrastruktúra fejlesztését annak érdekében, hogy Magyarország 2020 után az 5G-technológia felhasználása terén a világ élvonalába kerüljön. A miniszterelnöki biztos hangsúlyozta azt is, hogy fel kell készülni az új típusú foglalkoztatási formákra, már jelenleg is 25-30 ezer betöltetlen informatikus munkahely lehet Magyarországon, és a következő évek során ennél is nagyobb tömegben lehet szükség magasan képzett, digitálisan is felkészült munkavállalókra.

Kérdésre válaszolva Deutsch Tamás kijelentette, hogy a vállalkozások digitális átalakulását segítő programokba a kormány a jövőben szeretne a jelenleginél sokkal több céget bevonni.

A konferencián Vityi Péter, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének alelnöke hangsúlyozta, hogy a digitális átalakulás minden iparágat érint a termeléstől az ügyféloldalig. Hozzátette, hogy a legújabb technológiák ára évente 80 százaléknál is többet eshet, ezért rendkívül gyorsan terjednek, ami világszerte új kihívások elé állatja a gazdasági élet szereplőit.”

Forrás:
További intézkedéseket tervez a kormány a digitális átalakulás érdekében; Digitális Jólét Program, Miniszterelnöki Kabinetiroda; 2017. március 31.

A bejegyzés kategóriája: egészségügy, gazdaság, Internet, közigazgatás:magyar, társadalom
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.