Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Tovább egyszerűsödik a céges adminisztráció

Szerző: 2017. április 2.No Comments

„Az üzleti szabályozási környezet javítása volt a fő témája a Nemzeti Versenyképességi Tanács első ülésének – közölte a Magyar Időkkel Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. A következő időszakban egyre gyakrabban ül össze a tanács, hogy olyan javaslatokat lehessen megvitatni, amelyeket az Ország­gyűlés már a tavaszi ülésszakán napirendjére vehet.

Hat területet vitattak meg a Nemzeti Versenyképességi Tanács alakuló ülésén a felek, elsősorban azokat a lehetőségeket, amelyek az üzleti szabályozási környezet javításához szükségesek, és amelyekkel rövid távon érdemben javítható a versenyképesség – tájékoztatta a Magyar Időket Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért, valamint az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. A részletekkel kapcsolatban elmondta: a cégalapításnál elsősorban a különböző költségek csökkentésére, valamint az egyéb regisztrációs kötelezettségek egyszerűsítésére törekedhetnek.

Az építési engedélyeknél érdemes lenne szűkíteni az azok kiadásához szabott határidőt, illetve korlátozni a hatósági hosszabbítás lehetőségét, mivel a jelenlegi rendszer késlelteti az üzleti befektetések gazdasági hasznosulását. A villamos hálózatra csatlakozás Magyarországon kiugróan időigényes: a teljes folyamat 257 napig tart, messze a leghosszabban a régióban. A lehetséges beavatkozások a terhelő közműcsatlakozás létesítésével kapcsolatos kötelezettségek, valamint az ezekhez kapcsolódó eljárási határidők mellett a csatlakozási díjak csökkentésére irányulhatnak.

Rákossy kiemelte: erősíteni kell a cégek kisebbségi tulajdonosainak jogait, hogy időben értesüljenek a döntésekről, illetve adott esetben kezdeményezhessék a jogi felelősségre vonást. A versenyképesség érdekében csökkenteni kellene az adózással kapcsolatos ügyintézést, mivel a cégeknek átlagosan 277 munkaórát kell a bevallásokra fordítaniuk. Szintén a vállalkozások védelme érdekében fontos lenne a csődtörvény módosítása, mivel a hitelezői követelések megtérülési rátája a visegrádi országok közül nálunk a legalacsonyabb.

– A testület a jövő héten tartja a következő ülését, majd gyakori egyeztetésekre lehet számítani. Főként azért, hogy olyan gyakorlati javaslatokat lehessen megvitatni, amelyek még bekerülhetnek az Országgyűlés tavaszi jogalkotási naptárába. Rákossy Balázs felidézte: a versenyképességi tanács megalakulásának elsődleges célja volt, hogy felzárkózzunk a fejlettebb nyugat-európai országokhoz, ehhez pedig a termelékenység és a versenyképesség növelésére van szükség. A munka a gazdasági élet kiemelkedő szereplőivel együtt folyik, a tanács tagjai az üzleti szféra, a gazdasági szervezetek, valamint a tudományos élet elismert képviselői.”

Forrás:
Tovább egyszerűsödik a céges adminisztráció; Nagy Kristóf; Magyar Idők; 2017. április 1.