Skip to main content
gazdaságszakirodalomtársadalom

Mi a baj az okos város fogalmával?

Szerző: 2017. április 3.One Comment

„Mi a baj az okos város fogalmával?

Központosítás-párti, a technológiától remél megváltást, különböző településekre hasonló megoldásokat tukmálna rá, univerzalista, nagyváros-központú, üzlet-vezérelt. Az okos várossal foglalkozó szakmai-tudományos háttérmunka egyoldalú, a mai okos város programok nagy része egyenlőtlenség-fokozó hatású, a polgárok ellenőrzésének magasabb szintjét teremti vagy teremtheti meg, a sebezhetőség növekedéséhez vezet, a könnyen bevezethető és alkalmazható megoldások miatt csökkentheti a lakossági aktivitást.

A könyv az okos város irodalomban használt tipikus jellegzetességekből a ’jó várostól’ elvárt sajátosságokat formál. Az okos megoldásokkal élő város legyen alkalmazkodó, fenntartható, egészséges, biztonságos, kreatív és innovatív, együttműködésen alapuló, igazságos, nyílt, multikulturális, hálózatba kapcsolt. A lényeg pedig nem a mesterséges intelligencia, hanem a felhasználható tudások teremtése, alkalmazása, gyarapítása, megosztása. Együttesen: a tudás kormányzása.

Az áttekintés térben és időben több tucat helyszínre vezet. Bécstől Raguzáig, Cesky Krumlovtól Nyíregyházáig, Szegedtől Pápateszérig számtalan méretű és helyzetű települést emel egy-egy pillanatra a látótérbe, bemutatva az előttük álló kihívások, lehetőségek és megoldások legizgalmasabbjait. Különös alapossággal időzik Kőszeg, Keszthely és Zalaegerszeg, a Pannon régió emblematikus városai körül – hiszen a szerző két ösztöndíjas ciklust töltött abban a kőszegi szellemi műhelyben (ISES, majd IASK), amelynek egyik legfontosabb kutatási programjához és valóságalakításba forduló gyakorlatához („Kreatív város, fenntartható vidék”, KRAFT) csatlakozott. Azt vizsgálta, miként ölthetnek alakot a tudás jelenségcsaládjától, mint kályhától elindulva új megközelítésmódok a jövő településeinek és közösségeinek fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatban, hogyan segíthetnek innovatív megoldások mindezt, s miként „fordíthatóak le”, válnak alkalmazhatóvá a gyakorlatban tudományos műhelyekben megfogalmazódó felismerések és módszertanok – és nem csak Kőszeg vagy a Nyugat-Dunántúl települései számára.”

Forrás:
Mi a baj az okos város fogalmával?; Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete; 2017. március 10.
Az ismertetett könyv adatai: Okos városok, kérdő-, és felkiáltójelekkel; Z. Karvalics László; Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete; 2017; ár: 2980 HUF; megrendelhető: info@iask.hu