Skip to main content
gazdaságinformatikatechnika

Máris egy kicsit „okosabb” Debrecen

Szerző: 2017. április 9.One Comment

„Márciusban a cívisváros kétoldalú megállapodást kötött a világ legnagyobb, 75 millió felhasználóval rendelkező közösségi navigációs és térkép alkalmazásával, a Waze-zel. Ezzel Debrecen egy több mint 100 partnert számláló kezdeményezéshez csatlakozott – emelte ki Mátyus László, a Debrecen Smart City vezető szakértője a Debrecen és a Connected Citizens Program kapcsolatáról szóló előadásában március 29-én, az immár 14. alkalommal megrendezett Debrecen Smart City fórumon, a Nagyerdei Víztoronyban.

– Az együttműködés célja, hogy minden forgalmi változás időben megjelenjen a Waze térképen, és a forgalmi adatok alapján optimalizálható legyen a város közlekedése. Kézzelfogható eredmény, hogy a Waze önkéntes térképszerkesztőinek és a Smart City csapatának hála Debrecen legrészletesebb autós térképe ez a térkép. Már feltöltötték az összes gyógyszertár, parkoló, benzinkút, iskola, az egyetemi karok épületeinek, a DE Klinikai Központ részeinek adatait, és a térkép folyamatosan bővül további hasznos helyekkel, mint például éttermek, trafikok, szórakozóhelyek, stb. Tervben van a Waze élő térképének integrálása a debrecen.hu portálra is, így már indulás előtt is megtekinthető a valós idejű forgalom és hogy mire lehet számítani az utakon – mondta az előadó.

A navigációs alkalmazás kulisszatitkaiba is betekinthetett a hallgatóság Rácz Gábor, a Waze egyik országfelelőse és helyi bajnoka segítségével, aki bevezette az érdeklődőket a térképszerkesztés mélységeibe. Megismertette az alkalmazás újításait, vázolta az alkalmazás jövőjét, majd bemutatta az önkéntes térképszerkesztőket is.

Az esten Czibere Gyula kerékpáros szakmai tanácsadó előadásából kiderült, mi kell ahhoz, hogy 2030-ra Debrecen kerékpáros város legyen. Véleménye szerint még „nem elég okos” a magyar kerékpáros, ezért szükség lenne specifikus oktatásra, illetve egyfajta kultúra kialakítására is. Innovatív ötleteket és újításokat ismertetett a kétkerekűek védelméről, illetve „okosításáról”.

A Debrecen Smart City csapata úgy véli, szükség van Debrecenben egy olyan szakmai fórumra, melyet a későbbiekben akár nemzetközi csatornákba is be lehet majd kapcsolni. A havonta megrendezésre kerülő találkozások célja, hogy új innovatív ötleteket és folyamatokat ismertessenek meg az érdeklődő debreceni lakossággal és véleményvezéreket, szakembereket kapcsoljanak össze a témában.”

Forrás:
Máris egy kicsit „okosabb” Debrecen; Kálmán-Kovács Mónika; HAON.hu; 2017. április 7.