Skip to main content
energiaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Miskolc polgármestere a 21. századi városfejlesztésről

Szerző: 2017. április 9.No Comments

„„Légy innovatív! Élj a lehetőségekkel!” – ezzel a címmel rendezett konferenciát a Világgazdaság című napilap csütörtökön Budapesten. Az eseményen a 21. századi városfejlesztésről tartott előadást Miskolc polgármestere. Kriza Ákos egyebek mellett elmondta, a miskolci városfejlesztési modellben az ipari parkok fejlesztése, a cégek támogatása egyaránt fontos szerepet tölt be, csakúgy, mint a szakképzés fejlesztése.
Miskolc polgármestere elmondása szerint örömmel tett eleget a gazdasági napilap felkérésének, és a konferencián büszkén számolhat be a főváros és az ország közvéleménye előtt a város innováció és az okos város kialakítása terén elért példaértékű eredményeiről, sikereiről és terveiről.

Kriza Ákos előadásában napjaink városfejlesztési kihívásairól és lehetőségeiről beszélt, bemutatva azokat a nehézségeket, amiket le kellett, illetve le kell még küzdenie Miskolcnak. Ismertetett néhány jó példát, amik beváltak, jól működnek nálunk, és amiket bizony néhány nagyváros polgármestere irigyel is Miskolctól.

– 2010-ben felmértük, és három nagyobb körbe csoportosítottuk a problémákat, amik a közbiztonságot, az élhető város kialakítását és a munkahelyteremtést érintették. Nehézséget jelentett, hogy egy önkormányzat hivatali struktúrája, a közintézmények, a cégek, a hivatal széttördelt működése gátolta ezeknek a folyamatoknak az összekapcsolását – fejtette ki a városvezető.

– Először tehát meg kellett határoznunk azt a víziót, ami alapján haladunk előre. Aztán egy állandó, az igényeknek és a lehetőségeknek megfeleltethető, rugalmas, változásra képes várost tűztünk ki célul, és ebből vezettük vissza azokat a struktúrákat, amiket el szeretnénk érni, és ezekhez rendeljük az erőforrásokat – húzta alá a polgármester, hozzátéve, hogy „számunkra ez a smart city, ez az okos város”.

– Meglátásom szerint a várospolitikai elképzeléseket egy nagyon magas szakmai kompetenciával bíró grémiumnak kell kialakítania, kapcsolatban állva az összes ágazati szereplővel, akik a városirányításában részt vesznek – folytatta az előadást Kriza Ákos. – Elengedhetetlen folyamat, hogy a városüzemeltetés és a –fejlesztés egy összefüggő egészet képezzen.

De mit jelent ez a miskolci gyakorlatban? A munkahelyteremtés, a közbiztonság erősítése, és az élhető város kialakítása került a prioritáslista élére, amikor a mostani városvezetés megkezdte a munkáját.

– A közbiztonság helyzete fokmérője egy város élhetőségének. Az elmúlt 5 év alatt 50 százalékkal csökkent a közterületeken elkövetett bűncselekmények száma Miskolcon. Sokat fejlesztettünk a kamerarendszeren, és ez jelentősen hozzájárult a javuláshoz. Idén elkezdődik a kivitelezése az egész város bekamerázásának. Egy olyan szoftverrel szereljük fel a rendszert, amely már a bűncselekmények gyanúját is érzékeli, de a rendszer nemcsak a bűnöző elemek kiszűrésére lesz alkalmas, hanem a közlekedés-felügyeletnek is nagy támogatást jelent majd – sorolta Kriza Ákos, hozzátéve, ezt aztán bekötik egy létrehozandó városirányítási központba, amelyet hazánkban még csak filmekben láttunk.

– Az élhető, modern város gyors ügymenetet, ügyintézést kínál a polgárai számára. Ezért most dolgozunk egy olyan városirányítási rendszer létrehozásán, amelyben nincsenek elveszett, kallódó ügyek a hivatal különböző osztályain, mérhető lesz az ügysebesség, átlátható és számon kérhető a rendszer, ebben már tettünk előre lépéseket – mondta el Kriza Ákos.

Fontos feladat az intelligens közlekedési rendszer kialakítása is – ez 2017 egyik nagy projektje. Emellett olyan informatikai fejlesztéseket is elindítanak, amelyek nemcsak a város cégeit, intézményeit, hanem a lakosságot is támogatják, hozzáférhetőek a számukra is. Ide sorolhatjuk a turisztikai fejlesztésekhez kapcsolódó applikációkat például.

Fenntarthatóság – ezt a szót manapság úton-útfélen hallani. Miskolc azon kevés város közé tartozik, ahol már több mint 50 százalékban megújuló energiát használnak a hőszolgáltatásban. A megújuló villamosenergia-termelés területén is egész jól állunk, olyannyira, hogy az idén még napelempark is létesül Miskolcon. A megújuló alapú energiatermelőket pedig egy okos hálózati központba „kötik be”, aminek köszönhetően 177 önkormányzati tulajdonú közintézményben, és 472 bérlakásban valós időben, központilag nyomon követhetővé válnak a fogyasztások, észlelhetők lesznek az esetleges meghibásodások. Sőt, ez az okos mérő és irányító rendszer arra is képes lesz, hogy amikor túltermelt ingyen energiánk van, akkor azt átirányítja egyre több és több közintézménybe, sorra kapcsolva be az új fogyasztókat.

– Bátran állíthatom, hogy Miskolc elindult abba az irányba, hogy 100 százalékban megújuló energiát hasznosító, energetikailag önellátó város legyen – hangsúlyozta Kriza Ákos.

A fenntarthatóságot nem csupán az energiatermelésben, energiaszolgáltatásban, hanem a közösségi közlekedésben is központi kérdésként kezelik. Hazánk legmodernebb villamos-, valamint környezetbarát CNG gázüzemű autóbusz flottája szolgálja a városlakókat és az egyre nagyobb számú turistát, akik a városba látogatnak. Minden járművön free wifi érhető el. A turizmusban óriási potenciál van Miskolcon – ez egyre jobban látszik az idegenforgalmi adatokban is –, ezért mind a Modern Városok programban, mind pedig a TOP-os fejlesztések során olyan projekteket dolgoztak ki, és indítanak el, amelyek a turizmust mint stratégiai szegmenst a leginkább erősítik.

– Ennek jegyében folytatódik a Miskolctapolcai Strandfürdő, a lillafüredi rész és a Diósgyőri vár fejlesztése. A 2020-ig terjedő időszakban összesen mintegy 14 milliárd forint fejlesztési forrást költünk el a turizmusra – húzta alá a miskolci polgármester.

– Egy 21. századi város nem fejlődhet a gazdasági szereplőkkel való szerves, rendszerszintű együttműködés nélkül. Ezért a miskolci városfejlesztési modellben az ipari parkok fejlesztése, a betelepülő, és a városban jelenlévő cégek támogatása egyaránt fontos szerepet tölt be. Mindkét ipari parkunk megtelt az elmúlt évek során, ezért még az idén megkezdődik egy új, 1000 hektáros ipari park kialakítása. De ennél is fontosabbnak tartom a szakképzés rendszerének kérdéskörét, amelyet pontosan úgy alakítunk ki, hogy kiszolgálja a gazdaság igényeit. Sőt: Miskolcon egy olyan rendszer létrehozásán dolgozunk, amely figyelemmel követi a gyermekeket az iskoláskor kezdetétől egészen a munkába állásukig, illetve felsőfokú tanulmányaik végéig. Én ebben látom azt a megoldást, amely a most még nem látható gazdasági, munkaerő-piaci kihívásokra is választ tud majd adni – fogalmazott Kriza Ákos.”

Forrás:
Városfejlesztési eredményekről tartott előadást Miskolc polgármestere Budapesten; Kujan István; Minap.hu/Miskolc Televízió; 2017. április 6.