Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyar

Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása (GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001)

Szerző: 2017. április 9.No Comments

KIFÜ szerepe a projektben: Projekt gazda
Projekt azonosító: GINOP-3.1.1-VEKOP-15-2016-00001
Indítás: 2016
Zárás: 2018
Támogatás összege: 2,837 Mrd Ft
Projekt státusza: Folyamatban lévő
Projekt rövid leírása:
Az informatikai, illetve a digitális gazdasághoz kapcsolódó szakemberek iránti nemzetközi és hazai munkaerő-piaci igény dinamikusan bővül, mindeközben az utolsó tizenöt év adatai alapján hazánkban mind az informatikai képzésekre jelentkezők, mind a felvettek, mind pedig a képzéseket elvégzők száma folyamatosan csökken. A fokozódó mennyiségi és minőségi munkaerő-hiány hatásai már ma érzékelhetőek, és a következő években egyre nyilvánvalóbb korlátozó tényezőként jelentkeznek a digitális gazdaság fejlődése, illetve a nemzetgazdasági és vállalati szintű versenyképesség szempontjából.
Célzott állami beavatkozást szükséges indítani a jelenleg is jelentős mértékű és folyamatosan növekvő informatikai munkaerő-piaci szakemberhiány mérséklése érdekében.

A projekt tevékenységein keresztül várhatóan bővül az informatika képzési területre jelentkezők száma, ezen keresztül hosszú távon nő a hazai informatikai szakember kibocsátás, illetve a felsőoktatási informatika képzés tartalmi változása a képzési kimenetet a gazdasági igények irányába mozdítja el.
A projektnek alapvetően öt azonosított célja van:

  1. Az IKT iparágban működő vállalkozások képzési- és kompetenciaigényeivel kapcsolódó tudásbázis növelése
  2. A képző intézmények és a környezetükben működő IKT vállalkozások közötti együttműködések fejlesztése
  3. Az informatikai szakmák társadalmi-gazdasági elismertségének és népszerűségének növelése
  4. Kommunikációs tevékenységek megvalósítása a projekt céljainak kommunikálására
  5. IT pályára terelést segítő demonstrációs- és élményközpontok létrehozásával az IKT pályaorientáció további javítása

A projektet megvalósító Konzorcium résztvevői:
Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ)
A projekt fizikai megvalósításának határideje: 2018.12.31.”

Forrás:
Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
Lásd még: GINOP-3.1.1-VEKOP-15 Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása ; Széchenyi 2020